Software

Doprinos borbi protiv piraterije

Odbor za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore (AmCham) ocenio je danas da odluke sudova u Nišu i Beogradu predstavljaju doprinos poštovanju zakona kojima se štite prava intelektualne svojine.

Okružni sud u Nišu je početkom aprila izrekao kaznu, uključujući zatvorsku, za krivično delo neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela filmske industrije. Trgovinski sud u Beogradu krajem marta je pak doneo prvu presudu u slučaju korišćenja piratskih kopija softvera na osnovu Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, navodi se u saopštenju Odbora.

Predsednik Odbora Milomir Ognjanović smatra da su nedavne odluke sudova “važne prekretnice u borbi protiv svih vidova piraterije u Srbiji”. “Takvim odlukama pokazuju se značajan stepen razumevanja za prava intelektualne svojine i dosledna primena zakona u Srbiji”, istakao je Ognjanović i izrazio nadu da će se efikasnost postupanja iz tih slučajeva uskoro videti i u ostalim gradovima Srbije.

Povreda autorskih prava i stepen piraterije u Srbiji inače su među najvišim u regionu. AmCham navodi da neadekvatna zaštita intelektualne svojine smanjuje atraktivnost Srbije za strane investicije, promoviše sivo tržište, otežava opstanak investitora na srpskom tržištu i oštećuje državnu kasu za desetine miliona evra poreskih prihoda godišnje.

Američka privredna komora predstavlja 180 stranih i domaćih kompanija sa ukupnim investicijama većim od šest milijardi dolara koje ukupno zapošljavaju više od 60.000 ljudi u Srbiji. Cilj Komore je da promoviše poslovne principe i najuspešnija iskustva iz američkog sveta biznisa, kao i odgovorna partnerstva SAD i Srbije, koja će, kroz trgovinu i investicije, doprineti ekonomskom razvoju.

Leave a Reply