Software

Dostupan Adobe ColdFusion 9

Na Adobe MAX, najvećoj svetskoj konferenciji razvojnih programera, Adobe Systems Incorporated  objavio je danas da su dostupni Adobe® ColdFusion® 9, Adobe® ColdFusion® Builder™ Beta 2 i privatni beta ColdFusion 9 u Cloudu koji će delovati u interfejsu Amazon Web Services, a omogućuju većem broju razvojnih programera pristup moćnom ColdFusion kao glavnoj usluzi.

ColdFusion 9, moćna razvojna tehnologija za izradu dinamičnih Web stranica i internetskih aplikacija, povećava produktivnost programera, integraciju sa složenim interfejsom firme i daje korisnicima bogat i interaktivni doživljaj. ColdFusion Builder Beta 2 je sledeća nadgradnja novog ColdFusion integrisanog razvojnog okruženja (IDE) koje se temelji na Eclipse™, a koristi se za brzi razvoj ColdFusion aplikacija.

ColdFusion 9 ubrzava razvojni ciklus sažimanjem složene i moćne poslovne logike u manje redaka koda. ColdFusion 9 aplikacije lako pristupaju podacima iz postojeće infrastrukture firme, uključujući Microsoft SharePoint, Microsoft Office fajlove i Java J2EE portlet standarde. Karakteristike novog ColdFusion 9 uključuju Adobe® AIR® aplikaciju za upravljanje višestrukim ColdFusion serverima sa jednog mesta, čime se skraćuje vreme izvršenja i smanjuju nepotrebni poslovi. ColdFusion 9 nudi i sinhronizaciju lokalnih i daljinskih baza podataka sa Adobe AIR, čime korisnici mogu da pristupe aplikacijama bez obzira na mogućnost priključenja na Internet. Osim toga, duboka integracija sa Hibernate mapiranjem između objekata (ORM) daje razvojnim programerima mogućnost izrade aplikacija koje nisu zavisne od baze podataka.

“The ColdFusion 9 beta program se pokazao vrlo uspešnim i povratne informacije o novom IDE, koji se bazira na Eclipsei i njegova čvrsta povezanost sa Adobe® Flash® platformom, bile su jako pozitivne”, rekao je David Wadhwani, generalni direktor i potpredsjednik Odjela za platforme (Platform Business Unit) u Adobeu.

“Danas, sa novom ponudom koja se zasniva na cloudu, razvojni programeri i računarni profesionalci mogu izabrati najbolji i najjeftiniji metod za svoje preuzeće kod izrade bogatih internetskih aplikacija.

Adobe svojim korisnicima pomaže na dva načina u prelasku na Cloud sa ColdFusion. Novo, na primerima zasnovano licenciranje sa ColdFusion 9, omogućava razvojnim programerima da instaliraju ColdFusion 9 na virtualne primere u cloud interfejsu po njihovom izboru kako bi mogli da izrade prototip, da razvijaju, ispituju i postavljaju ColdFusion 9 aplikacije. Drugo, Amazon Machine Image je sad dostupan kao privatni beta, koji koristi Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) i Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) tehnologije koje omogućavaju visoko skalarne, visoko pouzdane tehnološke resurse na zahtev. Više informacija na: www.adobe.com/go/cf_cloud.

“Veseli nas što ćemo da nastavimo sa našom saradnjom sa firmom Adobe i doprinesemo proširenju interfejsa u cloudu za firme, među sve veći broj razvojnih programera Adobea. Omogućavanjem pristupa zajednici programera vanrednom ColdFusion 9 rešenju putem Amazon Web Services, Adobe pokazuje svoju trajnu posvećenost podršci firmama širom sveta ”, rekao je Steve Rabuchin, generalni direktor Odela za odnose sa programerima i poslovni razvoj za Amazon Web Services.

ColdFusion radi bez problema sa Adobe® Flash® Platformom, kompletnim sistemom integrisanih alata, okvira (framework), klijenata i servera za razvoj Web aplikacija, sadržaj i video radi konzistentno kroz operativne sisteme i uređaje. Usled toga programeri i računarni stručnjaci imaju na raspolaganju više alata za stvaranje bogatih korisničkih interfejsa za aplikacije u svojoj firmi, uz integraciju sa njihovim postojećim tehnologijama.

ColdFusion Builder je razvojni alat koji nudi objedinjeni, korisniku prilagodljiv i opsežan razvojni interfejs, upravlja poslužiteljima i razvija projekte. Beta 2 nudi set poboljšanih karakteristika i razvojnog interfejsa. Isto tako, pošto se ColdFusion Builder i Adobe® Flash® Builder™ baziraju na Eclipse, postoji duboka integracija karakteristika i poboljšani tajming da bi se izradio kod za korisnika i server. Programeri mogu da lako kreiraju bogate interfejse (međuveze) i aplikacije pomoću ColdFusion logike prema serveru. ColdFusion Builder Beta 2 se može preuzeti na: http://labs.adobe.com/technologies/coldfusionbuilder.

Nekad posebne mogućnosti alata za razvoj veb aplikacija, kao što je korišćenje više platformi i integracija preko širokog raspona tehnologija i usluga, danas su postali standardom. Stoga se produktivnost razvojnih programera, koju pomažu alati i tehnologije za razvoj veb aplikacija, pokazala kritičnim novim faktorom za firme koje traže efikasne načine izrade robusnih veb aplikacija“, kaže Eric Knipp, viši analitičar za istraživanja u Gartner Inc. „Osim toga, tehnologije za razvoj veb aplikacija, podržane cloud opcijama omogućuju firma spajanje njihovih usluga na glavnom računaru sa njihovim aplikacijama, te tako eventualno upravljanje troškovima da bi postigli bolji povratak uloženih sredstava.“

Cena i dostupnost

ColdFusion 9 se može dobiti u tri različita izdanja. ColdFusion 9 Enterprise Edition je visoko efikasno rešenje za izradu višestrukih veb stranica i aplikacija na jednom ili više servera ili na postojećim serverima sa J2EE aplikacijama. ColdFusion 9 Standard je konfiguracija laka za upravljanje za pojedinačne aplikacije, idealna za male i srednje firme.

ColdFusion 9 Developer izdanje je server sa svim karakteristikama namenjen samo za razvojno programiranje. ColdFusion 9 je odmah dostupan za onlajn kupovinu u Adobe Storeu, izravno od Adobea i putem mreže partnera i preprodavaca firme Adobe; više podataka na: www.adobe.com/products/coldfusion.

Leave a Reply