Software

Država od nove godine nudi građanima besplatni operativni sistem i softver na srpskom jeziku

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Vlade Republike Srbije saopštilo je da će već početkom naredne godine svakome u Srbiji biti omogućeno da besplatno koristi osnovne računarske programe, i to na srpskom jeziku. U saopštenju se navodi da su u pripremi besplatni operativni sistem i osnovni programi na srpskom jeziku, koji mogu da pokriju veliki deo potreba običnih korisnika i malih preduzeća.

U toku je rad na projektima koji se finansiraju iz budžetskih sredstava ovog ministarstva, a predstavljaju lokalizacije softvera u domenu otvorenog koda, pri čemu će biti formirana i srpska distribucija Linuks operativnog sistema, popularni OpenOffice paket, Mozilla pretraživač i imejl klijent.

Trenutno se lokalizuju dve verzije Linuks operativnog sistema zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane (Ubuntu i Fedora), pri čemu kompletno prevođenje dokumentacije treba da omogući povećanje nivoa znanja i onima koji nisu učili engleski jezik.

Njima će biti omogućeno ne samo da koriste, već i da razumeju kako ti sistemi rade i da pronađu odgovarajuća uputstva kako da reše eventualni problem.

Lokalizuje se i softverski paket OpenOffice, koji pruža veći deo mogućnosti Majkrosoftovog paketa za kancelarijsko poslovanje (procesor teksta veoma sličan MS Vord programu, program za tabelarne kalkulacije nalik Ekselu, program za prezentacije kao što je Pauer Point i program za male baze podataka).

Ovi programi pokrivaju kompletne potrebe pojedinaca i manjih preduzeća u pogledu pripreme tekstova, mnogih izračunavanja i prezentacija. Programi su kompatibilni sa Majkrosoftovim Ofis paketom u smislu korišćenja postojećih dokumenata i pamćenja dokumenata u formatima razumljivim Majkrosoftu.

Programi za pristup Internetu (Fajerfoks) i elektronskoj pošti (Tanderbird), koji pružaju osnovne komunikacione funkcije, takođe će biti prevedeni na srpski.

Korišćenjem ovih sistema može se postići značajna ušteda u uvozu softvera po svakom računaru, za onoliko za koliko bi trebalo platiti softver kod Majkrosofta, navodi se u saopštenju i dodaje da se kod nas u kućnoj upotrebi uglavnom koriste piratske verzije softvera.

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo zalagaće se za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo, a takvo zalaganje dobija smisao u uslovima životnog standarda u Srbiji, jer će sada svakome biti dostupna i besplatna legalna rešenja.

Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu rade za srpsku distribuciju Linuksa i Fedore, Matematički fakultet za OpenOffice, dok Elektronski fakultet u Nišu radi lokalizaciju na srpski za Mozilu.

Planirano je da prve verzije budu završene do kraja februara iduće godine, kada će biti predstavljene javnosti, a već početkom sledeće godine biće raspisan tender za lokalizaciju i drugih važnih softverskih paketa zasnovanih na otvorenom kodu, objašnjava se u saopštenju.

One thought on “Država od nove godine nudi građanima besplatni operativni sistem i softver na srpskom jeziku

  1. Saša

    Napokon da se maknemo Microsofta.
    Poydravljam ovakav postupak. Za kancelarijske poslove open office je sasvim zadovoljavajući ako ne i suvoše dobar.

    Jedino što će upošljenici morati opet da uče što i to nije tako loše.

Leave a Reply