Software

F-secure zabeležio novu vrstu bankarskih phishing napada

Stručnjaci poznate antivirusne kompanije F-Secure objavili su rezultate svojih istraživanja u kojima upozoravaju na novu vrstu phishing napada protiv korisnika internet bankarstva. Novu vrstu phishinga nazvali su “Man-in-the-Middle Phishing“.

Reč je o napadu u kom phishing server deluje kao posrednik između korisnika i njegove banke. Napad započinje kao i klasični phishing napad u kom korisnik dobija lažnu e-mail poruku od banke u kojoj se nalazi URL na phishing server. U tekstu poruke od korisnika se traži da poseti link i tamo upiše svoje privatne podatke koji uključuju korisničko ime, ali i tajni autentikacijski kod.

Kada phishing server primi tražene podatke on će ih iskoristiti kako bi pokušao da se  prijavi na pravom serveru za internet bankarstvo, prikazujući pri tome korisniku poruku da malo pričeka. Stručnjaci iz F-Securea ističu da su dve finske banke bile meta ovog napada, a otkrili su i phishing servere registrovane na .es domenu (Španija). Zbog toga sumnjaju da se veliki broj evropskih banaka suočava sa ovakvim napadom, a više o ovom problemu možete pronaći u izveštaju F-securea.

Leave a Reply