gartner-endpoint
Software

Gartnerov Magični kvadrant za Endpoint Protection platforme

Endpoint Protection platforma (EPP) obezbeđuje kolekciju bezbednosnih usluga za zaštitu računara i tableta. Na svetskom tržištu postoji veliki broj proizvođača sigurnosnih rešenja koji nastoje da njihovi proizvodi i rešenja budu što bolji u kategorijama kvaliteta zaštitnih sposobnosti, dubine i širine funkcija, kao i jednostavnosti pri administraciji. Sadrže: Anti-malware, Anti-Spyware, Personal firewalls, Host-based intrusion prevention, kontrolu nad portovima i uređajem, Full-disk i fajl enkripciju (tzv. mobile data protection), Endpoint data loss prevention (DLP), procenu ranjivosti, Application control i Mobile device management (MDM). Ovi proizvodi se upravljaju centralno i u idealnim slučajevima su integrisani zajedničkim polisama.

gartner-endpoint

Prema poslednjem Gartner-ovom istraživanju, 53% organizacija već koriste isključivo jednog vendora za neke od ovih funkcija ili njihovo konsolidovano rešenje. Od novih funkcionalnosti i rešenja, u ovo istraživanje koje su sproveli analitičari Peter Firstbrook, John Girard i Neil MacDonald, Mobile data protection je dodatak Endpoint Protection platformi koji je u velikoj meri uticao prilikom odlučivanja o kupovini zaštitnog rešenja. U analizu su uključeni proizvođači koji su ispunjavali minimalno sledeće kriterijume:

 • Detekcija i “čišćenje” malvera (kao što su virusi, spyware, rootkits, trojanci, crvi), lični firewall i HIPS za servere i računare
 • Centralizovano upravljanje, konfiguraciju i mogućnost izveštavanja za sve proizvode uključene u ovo istraživanje, podršku za kompanije za najmanje 5.000 geografski pozicioniranih endpoint-ova
 • Globalnu podršku organizacijama za proizvode

 

Magični kvadrant za Endpoint Protection platforme (Izvor: Gartner, januar 2013)

U 2012., na ovom velikom EPP tržištu su dominirali Symantec, McAfee, Trend Micro, Sophos i Kaspersky Lab koji su zajedno činili otprilike 85% ukupnog učešća na tržištu. Ukupan prihod svih učesnika Magičnog kvadranta na kraju 2011. godine je bio $2.8 milijardi, više za 4% u odnosu na 2010. godinu. Procena je da je rast primarno iniciran kupovinom skupljih paketa, akcijama u kojima su bile niske cene za low-end malware-only rešenja. Procenjuje se da će ras nastaviti u nešto sporijim ciframa u 2013. godini.

Sophos je jedna od retkih kompanija u Magičnom kvadrantu koji se usmerio isključivo na Enterprise tržište tj. na poslovne korisnike. Jaki proizvodi i stabilan progres na road mapi omogućavaju snažnu zaštitu i dalji rast samog učešća na tržištu. Sophos se učvrstio na tržištu Evrope, a u poslednjem periodu beleži se lagani ulazak i na tržište Severne Amerike. Osnovne prednosti koje privlače kupce Sophos proizvoda su jednostavna administracija i upravljanje uz snažnu tehničku podršku.

Kao osnovne prednosti Sophos-a, istraživači ističu sledeće:

 • Sophos-ova konzola je upravljanje je user-friendly, po svom dizajnu. Veoma je jednostavan za upravljanje i ima velike mogućnosti out of the box, bez preteranog finog podešavanja.
 • Sophos obezbeđuje i rešenje za praćenje i nadgledanje propusta kako bi se smanjila površina mogućih napada na računare.
 • Zaštita podataka je unapređena sa povećanjem opsega DLP funkcija i contex-driven polisama za enkripciju, koje se mogu primeniti na pisane podatke na prenosnim uređajima.
 • Nova opciona funkcionalnost u SafeGuard Enterprise je i Sophos enkripcija za fajl servere i cloud storage po dodatnoj ceni.
 • Sophos proizvodi su dizajnirani tako da su se odlično pokazali u virtuelnom okruženju, obezbeđujući nasumično skeniranje i ažuriranje, podelu memorije i enkripciju.
 • Korišćen u VM, SafeGuard disk encryption rešenje ne zahteva unapred kompletni prostor diska. Ovo omogućava smanjenje opterećenja podrške i backup HVD (Holographic Versatile Disc) slika sačuvanih na serveru.
 • Sophos Mobile Control – MDM rešenje je dizajnirano specijalno za potrebe BYOD scenarija.
 • Client-based URL filtriranje blokira poznate maliciozne sajtove. Sophos je integrisao svoj EPP sa Web i firewall gateway proizvodima kako bi obezbedio holističko sigurnosno rešenje.

Prilikom sprovedenog istraživanja, korišćeni su sledeći kriterijumi za evaluaciju:

 • Sposobnost za izvršavanje – kod ponuđača zaštitnih rešenja ocenjivana je sposobnost proizvoda/rešenja, ukupna održivost, politika formiranja cena, odgovornost na tržištu i praćenje izveštaja, pojavljivanje na tržištu, zadovoljstvo korisnika i učešće u istraživanju malvera i proizvoda R&D.
 • Kompletnost vizije – poseban akcenat je stavljen na razumevanje tržišta i njegovih potreba, marketing i prodajnu strategiju, strategiju ponude (proizvoda), poslovni model, inovacije i globalnu podršku svojim korisnicima (broj jezika na kojima se pruža podrška). U okviru strategije ponude su bili postavljeni sledeći kriterijumi: Anti-malware detekcije i sposobnost prevencije, sposobnost upravljanja i izveštavanja, sposobnost upravljanja aplikacijama, zaštita podataka i informacija, mogućnost kontrole uređaja i portova i broj podržanih platformi.

Sva EPP rešenja moraju da sadrže široku paletu opcija za zaštitu – od veoma restriktivne kontrole aplikacija uređaja za jednokratnu upotrebu do mogućnosti kontrole uređaja zaposlenih nad kojima nemamo kontrolu. MDM sposobnosti omogućavaju neophodne alate da bi osigurali brzu promenu endpoint miksa, s obzirom da se organizacije od Widnows/Intel (Wintel) dominacije proširuju do zahtevnih opcija tableta i mobilnih uređaja. Neka MDM rešenja imaju i odlične alate (kao što su application isolation utilities) kako bi adresirali data security probleme uređaja koji poseduju privatno sami zaposleni. Sada već tradicionalniji alati, poput DLP-a i enkripcije, dobijaju na novom značaju upravo zbog porasta upotrebe uređaja koji su u vlasništvu zaposlenih. Većina EPP vendora iz ove analize nudi izdvojena MDM rešenja, ali se očekuje da će MDM u budućnosti biti uključen u EPP kao funkcionalnost.

Takođe, u procenama proširivanja EPP na tržištu se očekuje da će više ponuđača ovih rešenja podeliti svoje proizvode na manja biznis rešenja koja će moći da priušte i manje kompanije i organizacije koje do sada nisu mogle da priušte ova veoma kompleksna rešenja.

Leave a Reply