Software

Glasine o backdoor ulazu na OpenBSD sistemu

Prošle nedelje su se pojavile  glasine da je u operativni sistem OpenBSD implementiran backdoor ulaz. Ulaz je prema glasinama stvorio FBI i ove glasine su izazvale  veliku paniku među bezbednosnim stručnjacima. Bivši vladin službenik Gregory Perry, koji je učestvovao u razvoju OpenBSD sigurnosnog okruženja, tvrdi da je pre 10 godina dogovoreno stvarnje zadnjih vrata, tzv. “backdoor”, u OpenBSD IPSec istog.

O tome je izvestio Thea de Raadta, OpenBSD programera koji je sve objavio na Internetu. Perry tvrdi da je morao čekati do isteka ugovora o tajnosti podataka koji je sklopljen sa FBI-em. Ako su ovi navodi tačni, FBI može prisluškivati sve VPN veze bazirane na OpenBSD implementaciji IPSec-a.

Jedan od FBI agenata je potvrdio da je bilo pokušaja postavljanja zadnjih vrata u sigurnosni softver otvorenog koda ali ni jedan nije bio uspešan. Mnogi postavljaju pitanja što je sa sigurnošću raznih distribucija Linuxa, Windowsa i drugih operativnih sistema. Za sada ne postoje ozbiljniji dokazi koji bi potvrdili ove navode, a ceo slučaj dosno i magazin the register.

Leave a Reply