Internet · Software

“Google Chrome” – novi web browser iz Googla

Kompanija “Google” najavila je lansiranje na tržište sopstvenog web browsera za lako, brzo i sigurno krstarenje Internetom pod nazivom “Google Chrome” koji bi trebalo da olakša pristup postojećim web aplikacijama ove američke firme, ali i ostatku Weba.

Google Chrome”  bi trebalo da ugrozi dominaciju programa za pretraživanje Interneta “Internet Explorera” kompanije “Microsoft” koji vlada sa oko tri četvrtine svetskog tržišta pretraživanja, a za njim slede “Firefox” fondacije “Mozilla” i “Safari” kompanije “Apple”.

Predstavnici “Google”-a su sinoć potvrdili da će danas (po američkom vremenu) predstaviti ovaj novi program, nakon što je ta kompanija greškom prevremeno bila objavila informaciju o ovom svom novom proizvodu.

“Google” ukazuje da će značajna prednost “Chrome”-a biti u bržem rad sa video sadržajima. “Google” će omogućiti “skidanje” novog programa za korisnike operativnog sistema “Windows” u više od 100 zemalja sveta na svojoj internet stranici www.google.com/chrome.

Ova kompanija će, međutim, i dalje raditi na verzijama kompatibilnim sa sistemima kompanije “Apple” i opensource sistemom “Linux”. “Google” je sa ovim browserom stupio na tržište nakon što je “Microsoft” predstavio Beta 2 test verziju pretraživača “Internet Explorer 8” koja bi trebalo da omogući veću zaštitu privatnosti korisnika i stabilnije surfovanje.

“Google” će Chrome nuditi besplatno i priznaje da su njegovi inženjeri u izradi programskog paketa pozajmili čitav niz elemenata od drugih opensource sistema. Ta kompanija planira da ostavi otvoren ceo softverski kod pretraživača “Chrome” kako bi mogao da se razvija uz spoljnu pomoć.

“Chrome” bi, bar prema najavama iz kompanije Google, trebalo da bude brži i bezbedniji od dosadašnjih programa pretraživanja, a korisnicima će, takođe, nuditi zaštitu od moguće prednosti koje bi Internet firme mogle da iskoriste za ciljanu reklamu, a sadržaće i mogućnost izbora specijalnog privatnog režima sa “inkognito” prozorom.

Leave a Reply