Software

Google Chrome OS Beta

Prema navodima iz kompanije Google, već tokom ove nedelje možemo očekivati Beta verziju operativnog sistema “Chrome”, koja će biti dostupna svim PC korisnicima. Iako se Google još nije zvanično oglasio, prema navodima inženjera koji rade na ovom projektu, “Chrome” je već razvio neophodan broj drajvera za testiranje ovog operativnog sistema.

Google “Chrome” je zvanično najavljen Jula tekuće godine, kada je bio predmet mnogobrojnih rasprava i tekstova u mnogim informatičkim časopisima, kao i na raznim sajtovima. Naime, iako ovaj operativni system nije nešto što će doneti revoluciju u načinu korišćenja kompjutera ipak je potez samog Google-a da se upusti u ove vode, veoma zanimljiv.

Poput već dostupnog Windows “Azure” operativnog sistema, tako će i “Chrome” biti sistem koji se temelji na tzv. “cloud computing”. To znači će se sve svoditi na korištenje interneta, preko kojeg ćete pokretati određene programe, a sva podešenja će biti pohranjena na jednom udaljenom serveru, koja će se učitavati prilikom svakog pokretanja sistema. Ovakvi operativni sistemi će biti najfukncionalniji na netbook-ovima, kao i na desktop računarima malih performansi.

Prema navodima Google-a, “Chrome” će koristiti minimalistički dizajn čija će centralna figura biti već dostupni web preglednik – Chrome. Upravo preko njega ćete surfati netom i koristiti sve pogodnosti Web 2.0 standarda. Praktično ćete biti u mogućnosti da uživate u svim pogodnostima standardnog kompjutera, ali će vam za skoro sve fukncije biti potreban pristup internetu.

Na kraju treba napomenuti da će “Chrome” OS biti “open-sourced”, što znači da će kod biti dostupan svim zainteresovanim kreatorima aplikacija, a pored ovoga će biti besplatan i za sve potencijalne korisnike.

Leave a Reply