Software

Google uskoro predstavlja sopstveni operativni sistem

google_logoInternet kompanija Google najavila je da će 2010. godine na tržištu ponuditi svoj operativni sistem Chrome

Google je najavio da će sistem omogućiti brže pokretanje računara i bolju zaštitu od virusa nego u Majkrosoftovim operativnim sistemima. Kako se navodi u Fajnenšel tajmsu, Gugl je saopštio da će izaći u susret željama korisnika koji “žele da njihovi kompjuteri rade uvek onako brzo kako su radili kada su ih kupili”, koji “ne žele da provedu sate podešavajući kompjutere da rade sa svakim novim hardverom koji nabave” niti da “stalno brinu o ažuriranju softvera”.

Gugl je proizvodnjom softvera ušao u domen u kojem Majkrosoft ima dominaciju na tržištu. Do sada je već ponudio softver za pisanje i izradu tabela koji se preuzima sa interneta i predstavlja konkurenciju Majkrosoftovom kancelarijskom paketu Office, kao i operativni sistem za mobilne telefone “android” i internet pretraživač Chrome.

Deo proizvođača ličnih računara već je počeo da koristi sistem “android” na jeftinim prenosivim “netbuk” (netbook) računarima. Google je najavio da će se sistem za računare pojaviti na tržištu u drugoj polovini 2010. godine u kompjuterima “više proizvođača” i da će biti prilagođen za sve vrste kompjutera, od malih prenosivih računara do stonih ličnih računara.

Majkrosoft je dobio niz kritike na račun novog sistema “vista” zbog sporog rada, ali je najavljeni sistem “vindouz 7”, koji se još nije pojavio na tržištu, dobio dobre kritike jer su stručnjaci ocenili da radi brže, posebno na jeftinijim malim računarima poput “netbuka”.

Novi Googleov sistem Chrome biće kompatibilan sa internet aplikacijama, a proizvođači softvera će moći da proizvode aplikacije na osnovu standardnih alatki za razvoj internet aplikacija, što nije slučaj sa Majkrosoftom.

Leave a Reply