Razvoj aplikacija · Software

Hakaton – maraton u kreiranju društveno korisnih aplikacija

Na programerskom maratonu Hakaton za 48 sati je napravljeno 16 društveno korisnih aplikacija koje će od sredine novembra biti dostupne korisnicima. U izradi aplikacija je učestvovalo 50 aktivista, programera i dizajnera koji su na ovaj način pokušali da reše konkretne probleme poput siromaštva, zaštite životne sredine ili mapiranja problema u školama.

Specijalni gost na otvaranju „Hakatona“ bio je Vedran Bajer iz „Google“-a koji je učesnicima dao korisne savete.

„Radite brzo i nemojte se plašiti neuspeha. Inovacije dolaze sa raznih strana, osvrnite se oko sebe i pokušajte da rešite konkretan problem. Greške se događaju, ali je danas trošak vašeg nesupeha veoma mali, zato ne odustajte.“

 Aplikacije za promene

Učesnici su u neobičnom okruženju i kreativnoj atmosferi radili na razvijanju svojih ideja. Kao rezultat njihovog rada nastale su originalne aplikacije, a među njima su najzastupljenije mape koje se odnose na različite oblasti: korupciju u policiji, probleme u školama, lociranje mesta na kojima se mogu ostaviti donacije, pristupačnost objekata osobama sa invaliditetom, kulturne događaje. Aplikacije se bave i: filantropijom, volontiranjem, prevencijom seksualno prenosivih bolesti, arhiviranjem sportskih treninga, ekologijom, održivim razvojom, urbanističkim planiranjem i praćenjem potrošnje vode.

„Namera nam je da aplikacije sa našeg maratona nađu praktičnu primenu, da rešavaju lokalni problem, edukuju korisnike, povežu ih u plemenitim i njima važnim inicijativama. Jezikom savremene tehnologije nastojimo da dopremo pre svega do mladih, podstaknemo ih na društveni aktivizam i odgovornost prema zajednici“ kaže Dragana Petković, izvršna direktorka Inicijative za unapređenje novih tehnologija u Jugoistočnoj Evropi (SEE ICT).

Najbolje aplikacije sa Hakatona će biti proglašene u decembru.

 Aplikacije za promene

Maraton je organizovala Inicijativa za unapređenje novih tehnologija u Jugoistočnoj Evropi (SEE ICT), uz podršku USAID-a i Instituta za održive zajednice (ISC).

Leave a Reply