IBM Research
Software

IBM i Uprava Carina obeležavaju 40 godina saradnje

U današnje vreme kad je promena jedina konstanta, skoro da je neobično pronaći u poslovnom svetu primer duge i uspešne saradnje. Ipak, jedan takav primer je četrdeset godina duga saradnja Uprave carina sa kompanijom IBM. Ova saradnja otpočela je krajem 1974. godine, kada je uspostavljen Sektor za informacione i komunikacione tehnologije tadašnje Savezne uprave carina. Ovaj potez značio je znatno pojednostavljenje postupka carinjenja,  postignuto prvenstveno zahvaljujući sistemu IBM/370 koji su činili centralna jedinica kapaciteta 192Kb, brzi štampač, bušač i čitač kartica, četiri jedinice magnetnih traka i dve jedinice izmenljivih magnetnih diskova kapaciteta 28 Mb.

Od tada, mnogo se toga promenilo, tehnologije su napredovale, ali pouzdanost, kvalitet i efikasnost su ostale nepromenjeni parametri za uspešnu saradnju. Staru opremu je zamenila najnovija generacija koju čini mainframe platforma, tj centralni server IBM ZBC 12, najnovija verzija operativnog sistema zos v2.1, transakcioni server CICS v5.1, najnovija verzija softvera za relacione baze podataka DB2 v11, 30 lokalnih IBM iSeries servera, te 130 pc servera i 2300 radnih stanica. Osim toga, sve carinske ispostave povezane su u informacioni sistem uslugom L3VPN, kao i vlastitim radio relejnim linkovima na teško dostupnim mestima.  Koriste se i digitalni sertifikati u G2B i G2G komunikaciji.

 

“Veliko nam je zadovoljstvo što već pune četiri decenije tehnologija i proizvodi i usluge kompanije IBM čine sastavni deo operativnih i modernizacijskih napora Uprave Carina” rekla je Nataša Sekulić, direktor prodaje u kompanij IBM.  “Primena IBM rešenja omogućava kvalitetnije i pouzdanije servisiranje privrednih subjekata i građana, ali i jednostavnije funkcionisanje kompleksnih delatnosti tako značajne službe kao što je Uprava carina.”

Leave a Reply