Software

Implementiran SAP u Institutu “Mihajlo Pupin”

S&T Serbia implementirala je SAP sistem koji optimizuje, konsoliduje i integriše poslovne procese u svih devet preduzeća Instituta „Mihajlo Pupin“.

Institut „Mihajlo Pupin“ (IMP) je vodeća naučnoistraživačka organizacija u informacionim i komunikacionim tehnologijama (ICT) i najveći i najstariji institut u jugoistočnoj Evropi. Od svog osnivanja 1946. godine Institut se bavi primenjenim istraživanjima za potrebe velikih komunalnih i saobraćajnih preduzeća, javne bezbednosti, finansijskih institucija i raznih industrijskih grana.

Odlukom Ministarstva za nauku Republike Srbije odobreno je finansiranje uvođenja mySAP ERP sistema u Institut „Mihajlo Pupin“, sa idejom da se najpre unapredi poslovanje i upravljanje Institutom. U drugoj fazi je predviđeno da se u okviru Instituta osnuje i data centar za pružanje istih usluga i drugim državnim Institutima i naučno istraživačkim i akademskim ustanovama. Ministarstvo nauke je poverilo S&T-u u Srbiji implementaciju sveobuhvatnog mySAP ERP sistema, iz oblasti finansija (FI), upravljačkog računovodstva (CO), upravljanja materijalnim resursima (MM), prodaje usluga i gotovih proizvoda (SD) i upravljanja kadrovskim resursima (HR).

Kao vodeća ustanova u izradi naučnih i drugih visokosofisticiranih projekata iz raznih oblasti, koja poseduje sertifikat ISO9001, za ovaj važan projekat bilo je jako bitno odabrati informatičku kuću koja može da prati i ispoštuje naše zahteve. Odabrana je kompanija S&T Serbia – jedan od tržišnih lidera u Srbiji i regionu u IT uslugama. Uspešna implementacija koju su izveli na vreme i u okviru budžeta, potvrđuje da je to bila dobra odluka. Tokom početne faze implementacije SAP-a, uvideli smo da nam ja neophodna i podrška SAP sistema u praćenju i upravljanju našim komercijalnim projektima, pa smo proširili opseg projekta uvođenjem modula projektni sistem (PS). Projekat SAPiMP je realizovan profesionalno i sistem je pušten u produkciju u januaru 2008, a u potpunosti je predat na korišćenje u martu 2008. Implementacijom SAP-a smatramo da smo dobili moderan informacioni sistem koji će omogućiti povećan nivo poslovanja, kvalitetno praćenje projekata i kadrova kao i podršku za nove poslove. Takođe se nadamo, da će naš uloženi trud i stečena znanja kroz rad na ovom projektu, Ministarstvo nauke umeti da iskoristi uvođenjem SAP-a u druge Institute i akademske ustanove, i to znatno lakše, brže i jeftinije“, izjavio je Zoran Marjanov, vođa projekta sa strane Instituta.

Uvođenje SAP-a u jednu ovako značajnu instituciju kakva je Institut Mihajlo Pupin bilo je lepo i profesionalno izazovno. Korisnici ovog informacionog sistema u IMP-u nisu obični korisnici, nego profesionalci sa izuzetnim zahtevima. SAP sistem u Institutu je povezan brojnim interfejsima sa postojećim sistemima, tako da predstavlja jednu od kockica u mozaiku celokupnog informacionog sistema Instituta. Ovo je primer projekta kada se uz predano angažovanje obe strane, može doći do dobrih rezultata i u naizgled nemogućim situacijama“, rekao je Mihajlo Poštić, vođa SAP poslovnog segmenta u okviru S&T-a.

Leave a Reply