Događaji · Software

IN2 prisustvovao Oracle BI Advanced treningu

Kompanija IN2 prisustvovala se Oracle BI Advanced treningu u cilju unapređenja znanja i kompetencija svojih zaposlenih u korišćenju naprednih tehnika Oracle Bussines Intelligence.

Trening „Oracle BI EE Advanced RPD Modelling“ održan je krajem oktobra na Fakultetu informacionih tehnologija u Beogradu, u organizaciji Oracle Srbija.

Predavanja su bila namenjena BI stručnjacima sa ciljem ovladavanja naprednim tehnikama u rešavanju problema iz prakse kroz radionice kojima je rukovodio Bojan Ajlec, regionalni Oraclov Principal Sales Consultant. Kao deo strategije stalnog ulaganja u ljudski kapital kroz edukaciju i usavršavanje, ovom treningu je prisustvovao i Dušan Veličkovski, BI stručnjak IN2 Beograd.

Na treningu su demonstrirani svi koraci u izradi optimizovanog BI rešenja korišćenjem Oracle BI Suite EE Plus 10g i Oracle Essbase, od migracije podataka, dimenzionog modelovanja do pravljenja prezentacionog sloja. Prikazane su napredne tehnike analize podataka (time series i write back) kojima se dolazi do kvalitetnih izveštaja neophodnih u poslovanju. Važan deo kursa bio je posvećen i autentikaciji, autorizaciji i sekjuritizaciji na nivou podataka, poslovnih područja, repozitorijuma, kao i na BI prezentacionom nivou, nivou samih BI alata i BI servera. Ukazano je i na mogućnosti optimizacije performansi sistema pomoću fragmentacije i keširanja na različitim nivoima (na nivou servera i na nivou podataka).

Bojan Ajlec je prezentovao i novu verziju BI rešenja, Oracle BI EE 11g, koja donosi mogućnost drill down i drill through odnosno manipulaciju podacima kao u OLAP kockama, mogućnost GeoMap povezivanja sa podacima kao i nove mogućnosti vizuelnih efekata prilagođenih za izradu izveštaja.

Leave a Reply