Software

IN2 tehnički realizovao spajanje penzijskih fondova “Hypo-Garant” i “DDOR Penzija plus”

Nakon što je Narodna banka Srbije izdala dozvolu za spajanje uz pripajanje “Hypo-Garant” i “DDOR Penzija plus” društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, IN2 tehnički realizovao spajanje fondova, prenos članova i novi obračun investicionih jedinica kroz svoju aplikaciju za upravljanje penzijskim fondovima Invest2.

Radni tim IN2 je operaciju pripajanja fondova realizovao u saradnji sa zaposlenima Hypo-Garant društva za upravljanje penzijskim fondovima. Novo društvo će ubuduće poslovati pod imenom “DDOR-Garant” društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, a novi fond pod imenom “DDOR-Garant”. Novi fond će imati 57.500 članova od kojih oko 28.800 iz ranijeg fonda “Hypo-Garant” i oko 28.700 iz ranijeg fonda “DDOR Penzija plus”. Novi fond “DDOR-Garant”, sa neto imovinom od oko 2 milijarde dinara, imaće nešto više od 20% tržišnog učešća i biće na trećem mestu mereno visinom neto imovine fonda.

Na tržištu će, izdavanjem ove dozvole, ukupno poslovati 6 društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima i 8 dobrovoljnih penzijskih fondova. Četiri od navedenih 6 društava rade na aplikaciji Invest2 koja je najzastupljenija na srpskom tržištu s tržišnim učešćem od 66 %.

Zbog konverzije vrednosti investicione jedinice fonda ”DDOR Penzija plus” u  vrednost investicione jedinice fonda “Hypo-Garant”, došlo je do obračunske promene u broju investicionih jedinica na računima članova dosadašnjeg fonda “DDOR Penzija plus”, ali je stanje sredstava na njihovim računima ostalo nepromenjeno. Broj investicionih jedinica i stanje sredstava na računima članova fonda “Hypo-Garant” nije promenjeno zbog pripajanja.

Leave a Reply