Razvoj aplikacija · Software

Inovacije i daljnja unapređenja Adobe Flash Platforme za računare i uređaje

Adobe MaxNa Adobe MAX-u, Adobeovoj svetskoj konferenciji razvojnih programera, Adobe Systems Incorporated najavio je daljna unapređenja Adobe® Flash® Platforme

Adobe je predstavio Flash Player 10.1, koji omogućava da bogati veb sadržaji, video sadržaji i aplikacije dopru do većeg broja korisnika putem šireg spektra uređaja nego ikada ranije. Uz navedeno, Adobe je najavio novu HTTP „streaming“ tehnologiju za video sadržaje na Flash Platformi, demonstrirao je nadolazeće mogućnosti Adobe® AIR® 2 softvera, izdao drugu betu Adobe® Flash® Builder i Flash® Catalyst softvera te je učinio dostupnim za rad nove Adobe Flash Platform servere.

“Veseli nas što na Adobe MAX 2009 predstavljamo tako širok spektar unapređenja na Flash Platformi.”, izjavio je Kevin Lynch, šef tehnologije u Adobe-u. “Donoseći inovacije za postojeće alate, poslužitelje i servere, kao i skraćenjem vremena izvršavanja, omogućavamo velikom broju dizajnera i programera nadogradnju i unapređenje veba bogatim sadržajima i aplikacijama.”

Konzistentan rad na svim operativnim sistemima, unutar i van pretraživača

Adobe je danas predstavio Flash Player 10.1, koji omogućava konzistentan rad na računarima i mobilnim uređajima, te podržava do 50 učesnika Open Screen Projecta. Očekuje se da će Flash Player softver 10.1 biti dostupna za mnoge mobilne platforme uključujući Google Android, Blackberry, Symbian, Palm webOS I Windows mobile.

Adobe AIR 1.0, Flash Platforma za Web aplikacije izvan pretraživača, je od poslednjeg izdanja prošle godine, povećao broj instalacija na preko 200 miliona. Adobe AIR 2, premijerno je prikazan danas na konferenciji MAX 2009, a u beta verziji biće dostupan docnije ove godine. Omogućiće upotrebu potpuno novih aplikacija u Desktop kontekstu, pružajući programerima više mogućnosti za iskorišćivanje prednosti desktop operativnog sistema, kao što su bolja podrška uređajima za masovno spremanje podataka, Peer to Peer umrežavanje i UDP umrežavanje.

Upotrebom Adobe Flash Buildera i Flash Catalysta, programeri i dizajneri od sada mogu produktivnije da sarađuju i razmenjuju bogata i interesantan iskustva. Adobe Flash Builder, bazira se na open source Flex® okviru, a predstavljen je danas na Adobe Labs kao druga beta, kompletiran je sa snažnim setom novih elemenata koji omogućuju brz i obilan razvoj Internetskih aplikacija (RIA). Druga beta usavršila je velik broj kodova novog Flash Buildera, uređujući i testirajući pojednostavljeno spajanje na Java servise i poboljšavajući rad sa novim “Spark” Flex komponentama. Na taj način, omogućuje se produktivniji radni proces između dizajnera i programera i kompletno prilagođavanje RIA aplikacija. Pored toga, Flash Builder je integrisan zajedno sa novim LiveCycle®Enterprise Suite 2 (vidi specijalni izveštaj za štampu) kako bi omogućio programerima lakše kreiranje okruženja RIAe i povezivanje sa okruženjem sistema. Za dodatne informacije o Adobe Flash Builderu i za preuzimanje druge bete, molim posetite www.adobe.com/go/flashbuilder4.

Istovremeno, danas je predstavljen, kao druga beta Adobe Flash Catalyst, novi interaktivni profesionalni alat za dizajn, koji omogućava jednostavan razvoj radnog procesa i pruža dizajnerima mogućnost brzog stvaranja izražajnog interfejsa i interaktivnog sadržaja, bez pisanja koda. Novi elementi uključuju mogućnost jednostavnog dodavanja video zapisa na projekte sa prilagođenim kontrolama za reprodukciju, dodavanje zvučnih efekata, inkorporisanje pojednostavljene kontrole koje omogućuju blaže pokrete i mogućnost eksportiranja projekata izvan pretraživača koristeći Adobe AIR kao i SWF output. Za dodatne informacije o Adobe Flash Catalyst i za preuzimanje beta 2, molimo posetite www.adobe.com/go/flashcatalyst.

The Adobe Flash Platforma je usko povezana sa grupom produkata Adobe Creative Suite® 4, koji je lider u industriji dizajna i industriji razvojnih softvera, praktično svakog kreativnog razvojnog procesa.

Serveri za streaming online video sadržaja

Adobe je takođe predstavio planove za dodavanje novog protokola za isporuku sadržaja sa HTTP vezom na Flash Platformu, uključujući integraciju zaštite sadržaja koje pokreće Flash Access 2.0 softver. Kod nazvan Zeri, na HTTP tehnologiji biti će otvoreni format, baziran na standardima industrije, a omogućiće izdavačima sadržaja, distributerima i partnerima alate koji su im potrebni za rad na HTTP infrastrukturi za isporuku visoko-kvalitetnih sadržaja na Flash Player 10.1 i na AIR 2 za radne površine i ostale uređaje.

Korisnici se danas služe sa Flash Media Server 3.5 softverom za interaktivna sadržajna iskustva, za visoku mrežnu efikasnost, pametne tehnologije pohranjivanja i komunikaciju u realnom vremenu, a sada će imati mogućnost korišćenja i HTTP slanja podataka. Zeri će podržavati sve dostupne sadržajne kodeke, a nastaviće da podržava visokokvalitetne „uživo“ i snimljene sadržaje, sa adaptivnim bit-rate i DVR mrežnom podrškom na Flash playeru. Sa projektom Zeri i Flash Media Serverom 3.5, Flash Platforma omogućava isporuku sledeće generacije visokokvalitetnih medijskih sadržaja, iskustava.

Servisi koji omogućuju rad u realnom vremenu

Servisi Adobe Flash Platforme nedavno predstavljeni, su onlajn, to su ugrađeni servisi koji omogućuju programerima dodavanje inovativnih mogućnosti na veb aplikacije sa predvidljivim, efikasnim razvojnim modelom. Programeri, oglašivači i izdavači od sada mogu da koriste Adobe Flash Platformu tako da se aplikacije mogu zajednički koristiti, da su pristupačne i namenjene grupnom radu.

Adobe je uključio I novi servis za grupnu upotrebu na Flash Platform Services, Adobe®LiveCycle® Collaboration Service (nekadašnji Adobe Flash Collaboration Service) koji osigurava programerima i tvrtkama rešenja koja im omogućuju rad u realnom vremenu, istovremenu grupnu saradnju na postojećoj ili novoj internetskoj aplikaciji, omogućuju povećanje prihoda, pridobivanje novih i zadržavanje postojećih korisnika. Pohranjeni servisi, koje pokreću Flash Platforma i dio LiveCycle Enterprise Suite 2, omogućuju grupni rad, bez dodatnog zanimanja za globalnu implementaciju, održavanje i nadogradnju.

Više o  Adobe Flash Platformi

Adobe Flash Platforma je vodeća VEB dizajn i razvojna platforma za kreiranje ekspresivnih aplikacija, sadržaja i video zapisa koja konzistentno radi na operativnim sistemima i uređajima te se koristi na čak 98 posto desktopa koja podržavaju Internet. Flash Player 10 je ugrađen na više od 93 posto računara u prvih 10 meseci od njegovog izdavanja. Sledom comScore Media Metrix-a, oko 75 posto onlajn video zapisa koji se gledaju širom sveta, postavljaju se pomoću Adobe Flash tehnologije, što je čini prvim formatom za video zapise na Vebu u svetu.

Najveće filmske kuće I medijske kompanije, uključujući Disney.com, MLB.com I DIRECTV baziraju se na Adobe Flash Platformi, kada se radi o podizanju video zapisa na Veb, a platforma pokreće društvene mrežne stranice, kao što su YouTube i MySpace. Za dodatne informacije o Adobe Flash Platformi posetite www.adobe.com/flashplatform.

Leave a Reply