Software

Interna softverska alatka kompanije Immo Industry Group za logističko planiranje

Softverska alatka za logističko planiranje koju je razvila Immo Industry Group (IIG), pan-evropska kompanija za razvoj industrijskih i logističkih nekretnina prilagođenih potrebama klijenata, pokazala se kao veoma popularna u velikom broju kompanija.

Alatka za optimizaciju mreže i vizualizaciju, zasnovana na Internetu, koju je napravio ogranak IIG-a Immo Industry Logistics and Process Solutions (IILPS), omogućava klijentu da konstantno procenjuju distributivnu i logističku mrežu snabdevanja. Najnoviji klijent koji je počeo da koristi ovu softversku alatku, jeste ukrajinski Evrotek, preduzeće koje se bavi trgovinom na malo.

Sredstva koja se zasnivaju na Internetu predstavljaju vazan deo IIG-ovog pristupa „po meri klijenta“. Ovaj softver, koga je inicijalno napravio IILPS za internu upotrebu, omogućava korisnicima da procenjuju postojecu distribuciju logisticke operacije snabdevanja i da simuliraju efekat koji pruzaju ostali parametri. IIG-ov ogranak za logisticka i procesna resenja interno je razvio softver kako bi odgovorio na zahteve klijenta. IILPS je razvio trecu generaciju ovog softvera koja je mocnija od prethodnih verzija.

On omogucava korisniku da unese sirok opseg podataka, ukljucujuci mrezu maloprodajnih mesta (klijente, dobavljace), mrezu cvorista (distributivne centre, centralna mesta za konsolidovanje), vidove transporta, parametre troskova (transportni park, operativni troskovi skladista, itd.), grupe proizvoda i porucene isporuke. Korisnik moze da dopuni parametre tako da stimulisu alternativna scenarija.

Svaka stimulacija daje detaljnu analizu primenjenog transporta, skladistenja i inventarnih troskova, omogucavajuci klijentu da neprestano ocenjuje svoju logisticku strategiju i operacije. Osim toga, on vizualizuje postojecu i optimizovanu logisticku mrezu klijenta.

Ukrajinski Evrotek, preduzece za trgovinu na malo, od nedavno je primenio ovu softversku alatku u radu svojih Fresh supermarketa. Prosirivanjem mreze supermarketa i hipermarketa na 58 visokokvalitetnih maloprodajnih objekata, Evrotek ima za cilj da postane jedno od 5 najboljih maloprodajnih preduzeca u oblasti sveze hrane u Ukrajini do 2011. „Cenimo to sto logistika predstavlja osnovni deo naseg poslovanja, jer veca brzina i preciznost obrade poslate robe umanjuje troskove kompanije“, kaze Viktorija Anasova, sef odseka za upravljanje projektima u Evroteku. „Dobro organizovane logisticka operacija daje maloprodajnom lancu konkurentnu prednost.

Glavni problem, medjutim, s kojim se susrecu dobavljaci logistickih usluga i transporta u Ukrajini, nije samo odsustvo odgovarajuce infrastrukture, vec i nedostatak evropskog iskustva.“ Zato se Evrotek obratio IILPS-u za pomoc u strateskom razvoju svojih buducih distributivnih centara. „U prvoj fazi nase saradnje, IILPS je iskoristio svoj interni softver za logisticko planiranje i pomogao nam da utvrdimo lokaciju i velicinu naseg prvog DC-a, kao i brojne druge parametre“, objasnjava Anasova. „Ove informacije koristice se kao ulazne informacije na drugom stadijumu nase saradnje – izgradnja i pocetak rada DC-a.“

„Maloprodaja je postala sektor sa jakom konkurencijom, a uspeh poslovanja u velikoj meri zavisi od zdravo postavljene strategije i optimizacije troskova“, kaze generalni direktor IILPS-a, Vim Vermeulen. „Ova alatka moze da bude od velike koristi brojnim kompanijama, jer je nasa alatka za mreznu optimizaciju i vizualizaciju primenljiva na sve logisticke operacije.“

Leave a Reply