Software

Internet Explorer 9 drži korak sa rivalima?

Namere Microsofta da zavlada tržištem web pretraživača nikada nisu bile skrivene, kao ni mnogobrojni pokušaji ove kompanije da svojim PC korisnicima ponude niz programa koji će uvesti i obogatiti web usluge vezane za surfovanje, korištenje e-mail naloga, pisanje blogova, pretraživanje interneta i slično.

IE 9Aktuelna verzija Microsoft-ovog web pretraživača – Internet Explorera je 8, pa čak i pored toga što svaki PC korisnik ima instaliran ovaj program, procenjuje se da svega 18-20% korisnika ga zapravo i koristi. Od Marta tekuće godine, kada je zvanično i predstavljen, IE nije uspeo da pobedi mnogobrojne rivale od kojih je uvek imao lošiju ocenu, te su korisnici prelazili na Firefox, Safari, Chrome i slične pretraživače.

Međutim Microsoft nikako nije odustao od borbe, te prethodnih nekoliko meseci angažuje sve više resursa za istraživanje i razvoj sledeće generacije – Internet Explorera 9. Po rečima programera koji su angažovani na ovom projektu, IE9 će doneti značajna poboljšanja na svim poljima koja su bila kritikovana kod trenutne verzije, počevši od brzine, novih web standarda i integrisanih web aplikacija.

Internet Explorer je uvek imao lošije ocene koje se tiču brzine renderovanja internet stranica, kao i raznih Flash ili JavaScript aplikacija. Beta testeri koji u rukama imaju trenutnu razvojnu verziju kažu da je primećeno poboljšanje po ovom pitanju, te da je brzina ekvivalentna brzini najvećeg IE rivala – Firefoxa, ali opet ispod Safarija i Chroma. Trenutna situacija nije loša, ali ako uzmemo u obzir da programeri koji rade na narednim verzijama ovih alternativnih pretraživača takođe pokušavaju da poboljšaju trenutne brzine, izgleda da naša očekivanja ne trebaju biti suviše optimistična.

Web dizajneri uvek žele da kreiraju i predstave nove, dinamične, inovativne sadržaje ali koji kao takvi uvek koriste neke od novih Internet standarda poput HTML5 ili CSS3. Trenutno, IE8 podržava HTML4.x i najviše CSS2.1, što nije dovoljno za one koji prate razvoj IT industrije. Prema zvaničnim rečima Microsofta, IE9 će podržavati sve aktuelne web standarde omogućavajući web dizajnerima izradu stranica po najnovijim standardima.

Za sada je poznato jedino novo poboljšanje na koje Microsoft polaže velike nade, a to je potpuna integracija Windows-ovog DirectX grafičkog sistema koji bi omogućio napredno, brzo renderovanje teksta i grafike novim tehnologijama poput Direct2D i DirectWrite. 3D Online igre i zahtevne web stranice će imati najviše koristi od ovih tehnologija, kao i korisnici sa nešto naprednijim grafičkim karticama.

Za sada je teško davati bilo kakve zaključke jer je put razvoja Internet Explorera 9 još veoma dug, ali prema dosadašnjim informacijama moglo bi se reći da bi sledeća generacija Microsoftovog web pretraživača mogla držati korak sa rivalima, ali opet treba sačekati reči programera Firefoxa, Safarija ili Google Chroma.

Leave a Reply