Software

Isključite Windows Sidebar and Gadgets! Microsoft upozorava na rizik

Windows Vista i Windows 7 korisnici su danas savetovani od strane Microsoft-a i Sophos-a da kompletno onemoguće svoj Windows Sidebar and Gadgets, pošto se pokazalo kao veliki rizik za sigurnost.

Naime, Windows Sidebar je vertikalni stubac koji se pojavljuje sa strane na korisničkom desktopu i sadrži mini programe (poznatije kao gedžete) koji pružaju niz funkcija kao što je na pr. sat, najsvežiji novinski naslovi koje korisnik prati, vremenska prognoza i td.

Microsoft je objavio security advisory u kome je opisana slabost koja postoji i koja može biti zloupotrebljena za izvršavanje malicioznog koda kada se u Windows Sidebar-u koriste neobezbeđeni gedžeti. O ovom su pisali i Mickey Shkatov i Toby Konlengerg za Black Hat:

Microsoft je ovim povodom objavio “Fix It Tool” za zaštitu Windows 7 i Vista korisnika (Fix It Toll nije zakrpa nego će u potpunosti onemogućiti Windows Sidebar and Gadgets funkcionalnost).

Kao Microsoft partner, kompanija Smart d.o.o. se pridružuje ovom pozivu da svi Windows 7 i Vista korisnici što pre isključe Windows Sidebar and Gadgets funkcionalnost i da se zaštite na vreme.

One thought on “Isključite Windows Sidebar and Gadgets! Microsoft upozorava na rizik

  1. Aca

    Postoji li kakav alat da isključi ceo Windows Vista i 7, a ne samo Sidebar?

    Ovo je stara priča. Narode, kupite novi Windows 8. Mora Microsoft od nečega da živi.

    Do sada su novotarije indirektno predlagane, objavljivanjem stotina zakrpa. Sada su direktno počeli da govore kako ono staro ništa ne valja. A šta ćemo drugo nego da pređemo na novo. Bil je bio suptilniji.

    Moraćemo masovno sa pređemo na Linux.

Leave a Reply