Software

Ispravljena 3 propusta u Firefoxu

Firefox Logo 1024x1024 - SuperNovaMozilla je objavila zakrpe za Firefox 3.5 i Firefox 3.0 kako bi ispravila ukupno tri sigurnosna propusta.

Dve ranjivosti koje se odnose na implementaciju protokola SSL javno su predstavljene prošle nedelje na konferenciji Black Hat, a odnose se na Firefox 3.0 dok su treću ranjivost prošli mesec otkrili Mozillini stručnjaci i prisutna je u Firefoxu 3.5. Dan Kaminsky iz kompanije IOActive i sigurnosni stručnjak poznat pod imenom Moxie Marlinspike demonstrirali su način na koji je moguće zloupotrebiti propuste u implementaciji SSL-a u Firefoxu 3.0, a uspešnim iskorišćavanjem propusta moguće je kompromitovati SSL komunikaciju.

Problem je uzrokovan korišćenjem starije verzije servisa NSS koji služi za razvoj SSL podrške u web browserima. Kako je razvojni tim Firefoxa 3.5 koristio noviju i sigurniju verziju NSS-a za implementaciju SSL-a, ova verzija Firefoxa nije problematična. Zakrpa koja se odnosi na Firefox 3.5 ispravlja propust u načinu obrade odgovora koje web browser dobije od SOCKS5 proxy servera, a propust je ocenjen kao niskorizičan.

Leave a Reply