Categories
Software

Kaspersky Internet Security 2013 spreman za Windows 8

Kompanija Kaspersky Lab objavila je da su njeni proizvodi namenjeni individualnim korisnicima spremni za operativni sistem Windows 8. Nove verzije Kaspersky Internet Security 2013 i Kaspersky Anti-Virus 2013 u potpunosti su kompatibilne sa najnovijom Microsoft platformom, koja je prošla kroz značajne promene kada su u pitanju interfejs i bezbednosne karakteristike. Kompanija Kaspersky Lab obezbediće podršku za novi interfejs namenjen tablet uređajima i uređajima osetljivim na dodir, kao i podršku za nove bezbednosne funkcije u okviru operativnog sistema Windows 8.

Kako bi svojim korisnicima obezbedio najnovije informacije u vezi sa bezbednosnim statusom njihovih računara zasnovanih na operatvnom sistemu Windows 8, Kaspersky Lab je razvio novu aplikaciju pod nazivom Kaspersky Now, posebno dizajniranu za novi interfejs operativnog sistema. Kaspersky Now možete besplatno preuzeti preko onlajn prodavnice Microsoft Windows Store, a kompatibilan je i sa najnovijim rešenjima namenjenim kućnim korisnicima: Kaspersky Anti-Virus 2013 i Kaspersky Internet Security 2013.

Kaspersky Now je jedinstvena instrument tabla sa novim Windows interfejsom gde korisnici mogu pronaći sve što im je potrebno u vezi sa njihovim bezbednosnim statusom i uslovima koršćenja. Takođe, mogu se informisati o najnovijim bezbednosnim proizvodima kompanije Kaspersky Lab.

Interfejs rešenja Kaspersky Now

Nova funkcija rešenja Kaspersky Internet Security može da nadgleda status aplikacija dizajniranih za novi interfejs i obeležava one koji su zaraženi štetnim programima.

Aplikacije dizajnirane za novi Windows 8 interfejs nude niz jedinstvenih bezbednostnih karakteristika u poređenju sa tradicionalnim softverom. Ove nove aplikacije mogu biti u jednom od četiri statusa – normalan, nevažeća dozvola, modifikovan ili neovlašćen. Poslednja dva statusa mogu ukazivati na postojanje štetnog programa. Sa ovim novim aplikacijama nema potrebe da problem manualno rešavamo. Operativni sistem Windows 8 može automatski da instalira nezaraženu verziju sa Windows Store-a. Da bi ovo uspelo, antivirus rešenje mora da zna razliku između normalnih i novih aplikacija, a potom da upozori sistem na infekcije kako bi bila pokrenuta reinstalacija. Ova funkcija, koja je ugrađena u Kaspersky Internet Security 2013, može efikasno da prati status aplikacija u novom interfejsu i obeleži one koje su inficirane virusom.

Kaspersky Internet Security 2013 u potpunosti podržava koncept Early-Launch Anti-Malware (ELAM), sa nekoliko važnih dodataka. ELAM je novi koncept zaštite Windows okruženja od zlonamernog delovanja. Ovo je još jedan potpuno novi dodatak Windows operativnom sistemu koji omogućava pokretanje sertifikovanih antivirus proizvoda pre drugih nezavisnih softverskih komponenti. Zajedno sa opcijom Measured Boot, koja daje antivirusnom rešenju detaljne informacije o svim komponentama operativnog sistema Windows koje su pokrenute tokom podizanja sistema, ovaj novi koncept ima cilj da celo Windows okruženje bude bezbednije. Ovo je posebno važno jer pomaže brže otkrivanje i blokiranje komplikovanog virusa, kao što je rootkit.

Ne samo da Kaspersky Internet Security 2013 proverava integritet sistema i softvera tokom pokretanja, nego može da sanira bilo koju aktivnu infekciju. Prema internom testiranju kompanije Kaspersky Lab rano pokretanje drajvera pod normalnim okolnostima nema skoro nikakvog uticaja na performanse i vreme potrebno za pokretanje sistema, i predstavlja kašnjenje od samo nekoliko milisekundi.

Aleksandar Erofeev, direktor marketinga kompanije Kaspersky Lab, prokomentarisao je: „Kompanija Microsoft je oduvek posedovala niz bezbednosnih tehnologija za operativni sistem Windows. U ranijim verzijama operativnog sistema, ove tehnologije su radile drugačije i konstantno bivaju modifikovane. Uz pojavu operatovnog sistema Windows 8, one su ponovo ažurirane kako bi se uspešno borile sa najnovijim pretnjama. Konkretno, Microsoft je dodao tehnologiju dizajniranu da kontroliše proces podizanja sistema.“

Međutim, uprkos brojnim poboljšanjima u novom operativnom sistemu obuhvatajući i promene u vezi sa bezbednošću, funkcionalnost zaštite sistema Windows 8 još nije dovoljna kako bi korisnici mogli da se pouzdano zaštitite od aktuelnih IT pretnji, posebno kada je u pitanju onlajn bankarstvo. Pored toga, Microsoft je zvanično objavio da „svi korisnici sistema Windows 8 moraju biti zaštićeni sigurnosnim rešenjima koja su razvile specijalizovane kompanije.”