Software

Kaspersky kreira sopstveni operativni sistem

Novi operativni sistem će štititi industrijske objekte od hakerskih napada i „sajber“ oružja. Države koriste dva načina zaštite: izolacija važnih objekata i poverljivost informacije. Kasperski namerava da realizuje alternativnu varijantu.

Juče je Jevgenij Kasperski u svom blogu potvrdio da njegova kompanija razvija sopstveni operativni sistem, o kome mediji govore još od letos: „Radimo i na tehnologijama, konkretno na zaštićenom operativnom sistemu, predviđenom upravo za informacione sisteme od kritične važnosti (Industrial Control Systems, ICS)“.

Tvorac jednog od najrasprostranjenijih antivirusa na svetu istakao je da je potreba za razvojem takvog operativnog sistema diktirana činjenicom da se obične korisničke i kancelarijske računarske mreže u pogledu bezbednosti i funkcionalnosti suštinski razlikuju od industrijskih informacionih sistema. „U običnim kompanijama je najvažnija poverljivost informacije, dok u industrijskom informacionom sistemu prioritet ima neprekidno funkcionisanje sistema. U fabrici se na prvom mestu i po svaku cenu mora obezbediti neprekidna proizvodnja, a tek na drugom mestu se razmišlja o zaštiti podataka“, napisao je Kasperski.

Operativni sistemi u industrijskim objektima se retko obnavljaju i postojeće greške se ne otklanjaju. Isto važi i za softver koji obezbeđuje proizvodni proces. To je često glavni uzrok njihove ranjivosti.

Druga opasnost je, po mišljenju Kasperskog, delatnost pojedinih državnih struktura: „To su oni koji u jednom svom odeljenju sertifikuju softver za rad u sistemima od kritične važnosti, a u drugom (odnedavno) stvaraju ‘sajber’ oružje za napade na sisteme suparnika. Primeri su Stuxnet, a zatim i Duqu, Flame i Gauss. To su toliko složeni projekti, da su mogući samo uz tehničku i finansijsku podršku veoma moćnih struktura.“

U ovom trenutku države koriste dva načina zaštite informacija: prvi je izolacija važnih objekata, kako informaciona, tako i fizička. Ona podrazumeva da sistemi nisu priključeni na Internet. Drugi način zaštite je poverljivost informacije.

Laboratorija Kasperskog namerava da realizuje treću, alternativnu varijantu odbrane od spoljašnjih opasnosti, a to je stvaranje zaštićenog operativnog sistema pod kojim će raditi ICS-sistemi, i koji će moći da se ugradi u postojeću infrastrukturu, zaduženu za ispravno funkcionisanje sistema i dobijanje pouzdanih informacija.

Ljubov Pucko iz kompanije Agnitum u intervjuu za Cnews istakla je da u ovom trenutku, po njenom mišljenju, u ovoj oblasti nema gotovih rešenja. „Svi znaju za Windows i koriste ga u važnim segmentima, ali je taj operativni sistem prilično nepouzdan, o čemu svedoče virusi primenjeni protiv Iranaca. Veoma je poznat i QNX. To je sistem za upravljanje procesima u realnom vremenu, što je njegova prednost, ali za vizualizaciju i kontrolu tih procesa opet se koristi Windows. Očigledno je to problem koji želi da reši Laboratorija Kasperskog“, zaključuje ekspert.

Renat Jusupov, stariji potpredsednik kompanije Kraftway, koja razvija sopstveni zaštićeni BIOS, smatra da „Laboratorija“ poseduje dovoljno kapaciteta za razvoj, plasman i podršku sopstvenog ugrađenog operativnog sistema. „Drugo je pitanje hoće li kompanija moći da ubedi proizvođače kontrolera i sistema za upravljanje tehnološkim procesima da koriste njen operativni sistem. To neće moći da ostvari bez podrške zakonodavstva i regulatornih agencija“, rekao je Jusupov.

Leave a Reply