Software

Kaspersky Lab analizirao virus Flame

Eksperti kompanije Kaspersky Lab predstavljaju detaljnu analizu komandne i kontrolne infrastrukture programa Flame

Kompanija Kaspersky Lab najavila je 28. maja 2012. otkriće o visokosofisticiranom štetnom programu, poznatom kao Flame, koji je bio u aktivnoj upotrebi kao sajber oružje za ciljane subjekte u nekoliko zemalja. Flame su otkrili stručnjaci kompanije Kaspersky Lab tokom istrage koju je zahtevala Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Analiza štetnog programa otkrila je da je to najveća i najsloženija alatka za napad do sada.

Kompanija Kaspersky Lab je ustanovila da je program trenutno korišćen za sajber špijunažu i ima cilj da zarazi računare kako bi krao podatake i osetljive informacije. Ukradeni podaci se zatim šalju na jedan od komandnih i kontrolnih (K i K) servera virusa Flame.

Kompanija Kaspersky Lab je pažljivo pratila K i K infrastrukturu programa Flame i objavila je danas detaljan istraživački osvrt o nalazima.

U saradnji sa kompanijama GoDaddy i OpenDNS, Kaspersky Lab je uspeo da detektuje većinu zlonamernih domena koje su koristile KiK infrastrukture programa Flame. Sledeći detalji sumiraju rezultate analize:

       Flame KiK infrastruktura, koja je godinama bila u funkciji, isključena je sa mreže odmah nakon prošlonedeljne objave kompanije Kaspersky Lab o postojanju štetnog programa

       Trenutno postoji više od 80 poznatih domena koje je koristio virus Flame za KiK servere i prateće domene, koji su registrovani između 2008. i 2012. godine.

       Tokom protekle četiri godine, serveri sa Flame KiK infrastrukturom premeštani su na više lokacija, uključujući Hong Kong, Tursku, Nemačku, Poljsku, Maleziju, Letoniju, Veliku Britaniju i Švajcarsku.

       Flame KiK domeni bili su registrovani u vidu impresivne liste lažnih identiteta i sa različitim registrima, koji datiraju još iz 2008. godine.

       Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, korisnici zaraženih računara registrovani su u više regiona – Bliski Istok, Evropa, Severna Amerika i region Azije i Pacifika.

       Flame napadače izgleda veoma zanimaju PDF, Office i AutoCad nacrti.

       Podaci postavljeni na Flame KiK serverima šifrovani su pomoću relativno jednostavnih algoritama. Ukradeni dokumenti su komprimovani pomoću Zlib-a otvorenog koda i modifikovane PPDM kompresije.

       Windows 7 64 bit, koji smo preporučili kao dobro rešenje kada su u pitanju infekcije štetnim programima, daje efektne rezultate u borbi protiv virusa Flame.

Kaspersky Lab bi želeo da se zahvali Vilijamu MekArturu i odeljenju za zloupotrebe kompanije GoDaddy za brzu reakciju i izuzetnu podršku tokom ovog istraživanja. Pored toga, Kaspersky Lab bi takođe želeo da se zahvali istraživačkom timu kompanije OpenDNS, koji je takođe bio od neprocenjive pomoći u toku ove istrage.

Tokom protekle nedelje, Kaspersky Lab je kontaktirao CERT u više zemalja da ih obavesti o Flame KiK domenu i o IP adresama zlonamernih servera. Kaspersky Lab bi želeo da se zahvali na podršci svima koji su učestvovali u ovoj istrazi.

One thought on “Kaspersky Lab analizirao virus Flame

  1. Aca

    Baš ništa manje nego Windows 7 64 bit je odlično i jedino rešenje za ovaj štetni program. A Windows 8 će biti još odličnije i jedinstvenije rešenje za njega i još neke koje će tek da otkriju.

    Nije nego. To se ubaci u bazu antivirusnih definicija i eto.

    Očigledno je ko je platio istraživanje i nalaženje štetnog programa, da ne kažem trojanca, crva …. Neće narod na glupi Windows 7. Više im se sviđa Windows XP. Od čega će onda Microsoft da profitira?

Leave a Reply