Software

Kaspersky Lab dobio parnicu protiv kompanije IPAT

Kompanija Kaspersky Lab, vodeći proizvođač sigurnosnih sistema za upravljanje sadržajem, objavljuje da je dobila tužbu koju je podnela teksaška kompanija IPAT (Information Protection and Authentication of Texas) za kršenje patentnog prava.

Pre tri i po godine, kompanija IPAT podnela je tužbu protiv kompanije Kaspersky Lab i još 34 druge informacione i antivirusne softverske kompanije, navodeći kao razlog kršenje patentnog prava koje se odnosi na tehnologiju za praćenje programa i podataka. Sve osim jedne od 35 firmi protiv kojih je podneta tužba, povukle su se pred optužbama američke kompanije (uključujući i gigante kao što su Microsoft, Symantec, McAfee i druge). Ove kompanije će sada morati da plate i do 5 miliona dolara godišnje patentnom agregatoru RPX, koji se umešao i obećao pomoć u oslobađanju od tužbe kompanije IPAT.

Kompanija Kaspersky Lab zauzela je nedvosmislen stav da neće pokleknuti pod pritiskom kompanije IPAT i odbila je sve predloge za nagodbu i licencne ugovore koji su im bili ponuđeni. U junu 2012, posle više od tri godine sukoba i parnica, kompanija IPAT nevoljno je priznala poraz posle odluke koju je Američki okružni sud za istočni okrug Teksasa doneo u korist kompanije Kaspersky Lab. Pored toga, sud je prihvatio zahtev na osnovu koga kompanija IPAT više ne može podneti bilo kakvu tužbu protiv kompanije Kaspersky Lab u vezi sa tim patentom.

Komentarišucći pobedu kompanije Kaspersky Lab, Evegenije Kasperski, izvršni direktor i suosnivač kompanije, izjavio je: „Ovo je veoma važno dostignuće. Još 2008. sam rekao našim advokatima da se nećemo povući – idemo na sud i borimo se. Ovo nam je prvo iskustvo u bici za patentna prava i odlučili smo da se odupremo i da se borimo za svoja prava. Sada razmišljamo da uzvratimo udarac. Oni ne samo da iznuđuju novac, već i ugrožavaju tehnološki napredak!”

Glavni savetnik za intelektualnu svojinu u kompaniji Kaspersky Lab, Nadežda Kaščenko, rekla je: „Proces je bio neverovatno dug i za moj tim i naše advokate, koji su se svakodnevno susretali sa brojnim problemima da bi osigurali da naša odbrana bude uspešno izgrađena i sprovedena. To nas je samo dodatno motivisalo da pobedimo!“

Leave a Reply