Software

Kaspersky Lab dobio parnicu protiv kompanije Lodsys

Kasperski Lab ima zadovoljstvo da objavi da je izašao kao pobednik iz parnice koju je inicirao Lodsys, kompanija koja se nalazi u Teksasu i koja posluje kao Patent Assertion Entity, poznatija kao entitet bez prakse ili “Trol patentnih prava”, poznat po podnošenju tužbi o povredi patentnih prava protiv raznih kompanija.

Kaspersky Lab, je zajedno sa još 54 kompanije, uključujući Atari, Symantec i Estee Lauder, prvobitno imenovan u tužbi Lodsys-a. Od ukupno 55 kompanija, koje su u tužbi navedene kao optužene, samo Kaspersky Lab je odbio da postigne vansudsko poravnjanje sa kompanijom Lodsys , i umesto toga zahtevao da se slučaj iznese pred sud. Tridesetog septembra, sedam dana pre suđenja, Lodsys je povukao svoje tvrdnje, jer nije želeo da sačeka presudu suda, a njegova tužba je odbačena uz štetne posledice. Kaspersky Lab nije ništa platio kompaniji Lodsys, i nije pristao ni na kakvu nagodbu.

kasperskz

“Naš stav je čvrst. Nema ustupka za ološe koji provociraju, kao ni za IT reketaše. Apelujemo na sve druge IT kompanije da nastave sa borbom i da ne odustaju. Tek tada će biti moguće otarasiti se parazita patentnih prava jednom za svagda “, izjavio je Judžin Kasperski, predsednik i izvršni direktor Kaspersky Lab -a.

U maju 2012, Lodsys je podneo patent tužbu protiv 55 kompanija u SAD. Lodsys je tvrdio da je svaka kompanija kršila jedno ili više patentnih prava, koja se odnose na prikupljanje informacija o korisnikovom zapažanju proizvoda, o kupovini, i nadogradnji uz pomoć računarrskih aplikacija. Pedeset jedna od svih 55 kompanija je pristalo da se slučaj reši van suda. Ostale su prvobitno bile rešene da se bore, ali su, nažalost, odustale 10 dana pred konačno saslušanje. Jedina kompanija koja nije odustala od borbe za svoja prava je Kaspersky Lab. Tridesetog septembra 2013. godine, sud je odobrio zahtev za povlačenje tužbe od strane Lodsys-a, a tužba je odbačena uz štetne posledice. Kaspersky Lab i dalje stoji pri tome da nije povredio nijedno od patentnih prava Lodsys-a, i da su njegove tvrdnje o kršenju patentnih prava nevalidne.

Treba napomenuti da je više od 400 drugih kompanija , uključujući i velike kompanije kao što je Oracle, kao i veliki broj malih preduzeća za razvoj malih aplikacija, potpisalo ugovore o licenciranju sa kompanijom Lodsys pre nego što je ova tužba bila podneta. Putem ovih sporazuma, Lodsys zarađuje od licencnih prava kad god ove kompanije koriste njihovu, navodno patentiranu, tehnologiju. Lodsys je trenutno uključen u nekoliko aktuelnih sudskih parnica.

Posao trolova patentnih prava širom sveta je veoma velikog obima, a definiše se kao prepreka za inovacije, razvoj i implementaciju. Umesto da snose troškove parnica i gube vreme na borbu protiv ovih neozbiljnih tužbi, većini kompanija će radije platiti onoliko koliko im trolovi patentnih prava traže. Način na koji je Kaspersky Lab uspešno izašao iz ove parnice je primer da se pravne stvar ipak mogu uspešno rešiti, i da to ugađanje trolovima jeste možda brži način da se sve ovo reši, ali na taj način se njihovi zahtevi dodatno podstiču.

” Tim procesom je zaista teško upravljati iz različitih razloga. Prvo , mnogi optuženi su imali svoja mišljenja, tako da je bilo teško da se koordinira odranom, drugo, patentna prava trolova su veoma apstraktna, a prva borba koja mora biti dobijena je borba o uslovima i konstrukcijama tvrdnji “, rekla je Nađa Kaščenko , glavni savetnik za intelektualnu svojinu u kompaniji Kaspersky Lab , i advokat za patentna prava. “Takođe, u Teksasu, gde je tužba podneta, sve se odvija velikom brzinom, a mi smo imali jako malo vremena da se pripremimo za svaki korak, uradimo detaljnu analizu, pripremimo jake kontra-argumente, i iznesemo sve materijale pred sud. Na kraju krajeva, priroda trola je takva, da im se ne smeju dati nikakvi ustupci! ”

Ovo nije prva trol tužba za patentna prava koju je dobio Kaspersky Lab. Prošle godine je još jedan trol, IZAT (Information Protection and Authentication of Texas), povukao tužbu i nije uspeo da dobije ništa od Kaspersky Lab-a nakon odluke američkog Okružnog suda za Istočni okrug Teksasa u korist Kaspersky Lab-a.

2 thoughts on “Kaspersky Lab dobio parnicu protiv kompanije Lodsys

  1. Аца

    Нашли Амери леп додатни начин да рекетирају остатак света.

Leave a Reply