Software

Kaspersky Lab: Novi Light AgentVirtualization Security sjedinjuje performanse i zaštitu

Kaspersky Lab je objavio svoje najnovije rešenje virtuelizacije bezbednosti, koje pruža naprednu zaštitu za VMware, Citrix, Microsoft virtualization platforme.Kaspersky Security for Virtualization | Light Agent je već dostupan u Srbiji.

Nova tehnologija light agenta je prvo sigurnosno rešenje kompanije Kaspersky Lab optimizovano posebno za Microsoft Hyper-V i Citrix XenServer korisnike, koje će pružiti VMware korisnicima izbor između zaštite bez agenta ili sa light agentom. Zaštita i učinak Kaspersky Lab light agent rešenja nudi “najbolje iz oba sveta” u poređenju sa postojećim modelim virtuelizacije bezbednosti, bez agenta ili sa agentom.

kaspersky

“Vođeni istraživanjem naših sigurnosnih eksperata, mi smo na misiji da obrazujemo svet biznisa o rizicima virtuelizacije bezbednosti i pružimo im mogućnosti da zaštite svoju mrežu.” kaže Andrey Slobodyanik, glavni tehnološki direktor Kaspersky Lab za Istočnu Evropu.”Ne postoje uniformna rešenja koja će odgovarati svakom tipu mreže, tako nudeći kombinaciju mogućnosti virtuelizacije bezbednosti za tri najveće virtuelne platforme na svetu, Kaspersky Lab osigurava da naši korisnici ostanu zaštićeni dok koriste maksimalno svoju virtuelizacionu investiciju.”

Mnoge firme ovih dana moraju da naprave odluku u svom pristupu virtuelizacije bezbednosti: ili da žrtvuju učinak ili zaštitu. Modeli bez agenta nude prednosti u učinku tako što svaki sigurnosni zadatak obavljaju dalje od virtelne mašine u uređaju posebne namene. Međutim ovo ipak ograničava sposobnost softvera da sprovodi napredne zadatke upravljanja bezbednosti i zaštite mreže na virtuelnim krajnjim tačkama. Suprotno tome, zaštita koja se zasniva na agentu (instaliranje ‘normalnih’ bezbednosnih rešenja na svakoj virtuelnoj mašini (VM)) uzaludno troši računarske resurse – što je ono što virtuelizacija teži da eliminiše na prvom mestu – i može da smanji odnos konsolidacije virtuelnih mašina i uopšte ROIof virtuelizacionog projekta.

Problemi kao što je “instant-on gap” može da prouzrokuje ozbiljene probleme u pristupu zasnovanom na postojanju agenta. Instant-on gap je vremenski prostor između trenutka stvaranja virtuelne mašine i poslednjeg bezbednosnog ažuriranja na svakoj virtuelnoj mašini. Dok je ažuriranje u procesu, virtuelna mašina je ranjiva.

Sa novim modelom light agenta koje nudi Kaspersky Lab, skoro svi resursno intenzivni bezbednosni procesi su sprovođeni od strane virtelne mašine u uređaju posebne namene na nivou hipervizora. Kanališući saobraćaj virtuelne mereže i fajlova kroz ovaj savremeni uređaj, VMs su potpuno zaštićene najnovijim ispravkama (apdejtovima) čim se stvore. Potreba da se guraju suvišne kopije anti-malver baze podataka na mreži prema svakoj VM je takođe eliminisana. Kaspersky Lab-ovo pametno skeniranje obezbeđuje da se jedan isti fajl ne skenira više puta, oslobađajući dodatne resurse sistema. Uključuje sve bezbednosne mogućnosti koje postoje u Kasperskz Lab-ovom rešenju bez agenta, uključujući heurističnu analizu fajlova i pametnu pomoć za cloud preko Kaspersky Security Network, sa informacijama u realnom vremenu o nastajućim pretnjama i zlonamernim aplikacijama.

Kaspersky Security for Virtualization | Light Agent uključuje agent sa malim softverom na svakoj virtuelnoj mašini, veoma različit od resursno monopolišućeg softvera koji se nalazi u tradicionalnom modelu koji se zasniva na agentu. Ovaj mali agent nudi velike bezbednosne mogučnosti, dozvoljavajući Kaspersky Security for Virtualization | Light Agent da stavi u punu radnu snagu Kaspersky Lab-ovo bezbednosnu ekspertizu u čuvanju virtuelne mreže i može biti raspoređen bez restarta.

Kaspersky Lab će nastaviti da nudi Kaspersky Security for Virtualization | Agentless – koji je trenutno dostupan samo za VMware okruženja – kao efektivno rešenje za centre podataka ili server okruženja koja nemaju pristup Internetu i situacije gde su stalno visoki koeficijent konsolidacije i automatske zaštite svake nove VM najvažniji.

Korišćenje Kaspersky Security Center administracione konzole, Kaspersky Security for Virtualization (i Agentless i Light Agent) upravlja sa istog ekrana kao i Kaspersky Lab-ova bezbednosna rešenja za fizičke mašine.

Kaspersky Lab nudi objedinjenu licencu za svoje proizvode virtuelizacije bezbednosti, da bi preduzeća koje kupe licencu za Kaspersky Security for Virtualization imale pristup i Kaspersky Security for Virtualization | Agentless i Kaspersky Security for Virtualization | Light Agent. Mogućnosti fleksibilne licence omogućavaju preduzećima da kupe licence ili “po virtuelnoj mašini” – koja se zasniva na poznavanju tačne sume virtuelnog servera i desktop licence koja je potrebna – ili “po procesoru” zasnovano na broju CPU procesora koji se nalaze u korisnikovom virtuealizacijskom hardveru, koji omogućava preduzećima sa fleksibilnim prostorom da po potrebi šire svoju mrežu.

Leave a Reply