Software

Kaspersky Lab registrovao patent za detektovanje malvera u rootkitovima

Kompanija Kaspersky Lab je izdala patent za detektovanje malvera koji su maskirani rootkit-ovima-specijalnim programima koji su sposobni da menjaju ishode funkcija sistema. Patent broj 8677492 izdat od strane Američke kancelarije za patente i zaštitne znakove ima poseban modul koji duplira neke funkcije jezgra operativnog sistema, tako da bezbednosno rešenje ima pouzdane informacije čak i ako je sistem zaražen rootkit-om.

Sajber kriminalci koriste rootkit-ove kako bi sprečili bezbednosna rešenja da detektuju maliciozne programe kao što su Trojanci. Kako bi to uradio, rootkit se maskira u legalni drajver, integriše se sa jezgrom operativnog sistema, presreće pozive iz aplikacija i menja rezultate njihovog rada, brišući sve veze sa fajlovima i procesima koji su povezani sa Trojancem. Ovo znači da prisustvo malicioznog koda može biti maskirano-opasan program postaje nevidljiv korisniku i drugim aplikacijama.

rootkit

Ovaj patent kompanije Kaspersky Lab ima pomoćni modul koji duplira važne funkcije jezgra oprativnog sistema, kao što su rad sa datotekama, automatika, čitanje matične evidencije, itd.

Osnovna uloga modula je da detektuje objekte koji su maskirani rootkit-om. Bezbednosno rešenje to čini tako što traži listu fajlova ili procesa koji su u toku, kroz glavno jezgro, a istovremeno šalje identičan zahtev preko pomoćnog modula. Poređenje vraćenih podataka pomaže da se identifikuju objekti koji se ne nalaze na listi koju je načinilo jezgro operativnog sistema.

Ukoliko dve liste nisu identične, to ukazuje da je rootkit aktivan u sistemu, i bezbednosno rešenje može da se aktivira kako bi uklonio sumnjive objekte.

Algoritam za korišćenje pomoćnog jezgra može da se konfiguriše po potrebi. Na primer, na kućnom računaru skeniranje može biti započeto kada drugi bezbednosni podsistemi uoče sumnjivo ponašanje određenih objekata-ovo može da sačuva izvore. U korporativnom okruženju koje zahteva viši nivo bezbednosti kontrola može stalno da se koristi.

“Maskiranje malvera pomoću rootkit-ova otežava anti-malver programima da uoče pretnje. Ova nova tehnologija pruža pouzdan metod za identifikaciju objekata koji su zamaskirani u sistemu, pomažući u borbi protiv najopasnijih napada,” rekao je Vyacheslav Rusakov, stručnjak za malvere u kompaniji Kaspersky Lab i tvorac ovog patenta.

Leave a Reply