Software

Kaspersky Lab upozorava na skraćene URL-ove

Poslednj mesečni izveštaj  Kaspersky Laba za 2010. godinu, ukazuje da hakeri sve češće koriste skraćene URL-ove pomoću kojih preusmeravaju korisnike na zaražene web lokacije. U izvštaju stoji da je početna web stranica Twittera vodeća na listi onih koja sadrže skraćene URL-ove. Takođe, na top lestvicu 20 otkrivenih zloćudnih programa, uvrštena su i dva lažna antivirus alata.

Dovoljno je navesti korisnika na posećivanje određene web lokacije lažnog antivirus alata kako bi se instalirao zloćudni kod na računar, a ujedno i zaobišla sigurnosna provera pravog antivirus alata. Kasperski kaže, da su današnji legalni antivirusni programi efikasniji u otkrivanju njihovih krivotvorina.

U  izvještaj su uvršćeni vrlo aktivni trojanci iz grupe trojan-downloader.java.OpenConnection. Što se tiče web pretnji, na vrhu liste našao se zloćudni adware program AdWare.Win32.HotBar.dh, koji se po pravilu instalira zajedno sa legalnim aplikacijama, a prikazuje nametljive poruke reklamnog sadržaja. Od ostalih pretnji, uvršten je i zloćudni PDF fajl koji u sebi sadrži zloćudni kod Exploit.Win32.Pidief.ddl.

Leave a Reply