Software

Kaspersky obnavlja odnose sa Microsoftom

Microsoft i „Laboratorija Kasperskog“ su sklopili veoma veliki međunarodni posao. Transnacionalna korporacija će ruskoj kompaniji isporučiti najnoviju programsku podršku. Po uslovima ugovora, ovi proizvodi su namenjeni predstavništvima „Kasperskog“ u Zapadnoj i Istočnoj Evropi, Americi, na Bliskom Istoku i u Africi.

Po uslovima posla programi će biti instalirani na više od dve hiljade kompjutera i četristo servera. Osim toga, biće napravljen „privatni oblak“ u centrima za obradu podataka „Laboratorije Kasperskog“, kaže predstavnik pres-službe kompanije Microsoft u Rusiji Tatjana Vikulova.

Uvođenje „oblačnih“ tehnologija danas predstavlja stabilan trend. To je nov model potrošnje informacionih tehnologija, po kojem se one koriste kao servis preko interneta i plaćaju u skladu s potrošnjom. To znači da se potrebna IT-rešenja mogu iznajmiti kao gotova usluga umesto da se troši novac za integraciju, nabavku i sprovođenje sopstvenih resursa. Postoje oblaci javnog tipa (kad se svi resursi daju izvesnom isporučiocu i kompanija se u potpunosti odriče svog IT) i privatnog (IT-resursi ostaju u kompaniji, ali se menja pristup arhitekturi njihovog razvoja).
„Laboratorija Kasperskog“ nije samo naručilac proizvoda Microsoft. Ona nastupa i kao najveći IT-partner korporacije u izradi programske podrške. Ovaj veliki ugovor je važan za obe kompanije, ističe internet-stručnjak Pjotr Lagovski.

Nastavak razvoja partnerskih odnosa između kompanija, bezuslovno ide u prilog obema stranama. U različitim zemljama sveta postoje predstavništva Kasperskog i mnoštvo kompanija sarađuje s Laboratorijom na drugim kontinentima. Zbog razvoja delatnosti ovog velikog i obimnog ruskog projekta treba doći do jedinstvenih korporativnih standarda u svim sferama delatnosti, između ostalog, u tehničkoj oblasti.
Potpisani sporazum će pomoći da se reše poslovni zadaci Laboratorije i da se obezbedi standardizacija kompanije. Odnosno, sistemi za upravljanje će u predstavništvima ruske kompanije u drugim zemljama biti napravljeni po jednom obrascu. To nije potrebno samo za razvoj ruske kompanije, već i za njene odnose sa zapadnim partnerima, ističe izvršni direktor „Laboratorije Kasperskog“ Andrej Tihonov.

Planiramo da aktivno razvijamo odnose s Microsoft. Između ostalog, ove godine će biti usvojen novi proizvod kompanije – iLink. Ovo je sredstvo za opštenje korisnika, integrisano u sve proizvode Microsoft, ono omogućava opštenje preko četova, organizovanje video i audio konferencija. Za nas je to važno zbog toga što imamo mnogo raspoređenih ekipa i treba stalno da kontaktiramo s kolegama iz inostranstva.
Danas je „Laboratorija Kasperskog“ jedan od četiri vodeća svetska proizvođača antivirusnih programa. 2010. godine je prihod kompanije iznosio preko $500 mil. Proizvode Laboratorije koristi preko 300 mil korisnika na svetu.

Leave a Reply