Software

Kaspersky patentirao bezbednosnu tehnologiju za daljinsku administraciju smart telefona i tablet uređaja

Kontrola nad mobilnim uređajima je bitan element korporativne bezbednosti, a najbolje je sprovoditi je centralizovano, tako da se bezbednosni softver ne mora instalirati i podešavati na svakom pojedinačnom smart telefonu ili tablet uređaju. Ovo je moguće uz novu tehnologiju kompanije Kaspersky Lab koja omogućava daljinsko instaliranje i podešavanje na mobilnim uređajima. Američki zavod za patente je kompaniji Kaspersky Lab odobrio patent koji se odnosi na ovu tehnologiju, a zaveden je pod brojem 8.250.540.

Korporativni uređaji kao i lični smart telefoni i tablet računari zaposlenih mogu biti korišćeni za pristup važnim poslovnim podacima. Prema studiji koju je sprovela istraživačka kompanija O+K, u maju 2012. godine, više od trećine korisnika ne pravi razliku između ličnih i korporativnih uređaja i koriste i jedne i druge kako za poslovne tako i za lične potrebe. Uprkos tome što i kompanija i zaposleni mogu imati koristi od korišćenja ličnih uređaja za potrebe rada, u praksi se pokazalo da postoje ozbiljne bezbednosne pretnje – uređaj može da se zarazi, a gubitak ili krađa uređaja mogu dovesti do povrede poverljivih podataka.

Nova tehnologija je deo već postojećeg proizvoda Kaspersky Security Center, koji je namenjen za centralizovano upravljanje bezbednosti korporativne IT infrastrukture. Administrator može daljinski da instalira bezbednosni softver (kao što je proizvod Kaspersky Endpoint Security for Smartphone) na mobilne uređaje i postavi pravila za njegovo korišćenje. Bezbednosno podešavanje može biti isto za sve uređaje ili se može razlikovati za određene grupe korisnika.

Ova nova tehnologija omogućava brzo i lako dodavanje novih uređaja u korporativnu IT infrastrukturu. Administrator jednostavno treba da pošalje instalacioni paket mobilnom uređaju i da mu izda naredbu za instaliranje, a nakon instalacije, bezbednosno rešenje se automatski povezuje sa administratorskim serverom i učitava bezbednosna podešavanja. Kasnije se ta podešavanja mogu menjati, tako da mobilni korisnik dobije više slobode ili pak, da mu se nametnu određene zabrane.

Ovaj patent koji se odnosi na metod za daljinsko upravljanje bezbednosti mobilnih aplikacija je 57. patent kompanije Kaspersky Lab u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukupan broj patenata kompanije Kaspersky Lab u SAD, Rusiji, Kini i Evropi za sada iznosi 120.

13 thoughts on “Kaspersky patentirao bezbednosnu tehnologiju za daljinsku administraciju smart telefona i tablet uređaja

 1. Dean

  Kaspersky je uvek bio jedan od najboljih antivirusnih programa, po mom mišljenju jedan od najboljih, lično ga koristim i ne pada mi na pamet da ga menjam!

 2. e-cigareta

  Prije šest godina sam instalirao svoju prvu kraknutu verziju Kasperskog, trajalo je to nekih 7 meseci i nakon toga su me otkrili i više nije bilo update-a! Nakon toga sam odlučio kupovati legalnu licencu i od tada nemam nikakvih problema sa virusima, jednostavno ne znam šta su to virusi :)

 3. tečajna lista

  Koristila sam dugo nod32, sada sam preko prijatelja dobila Kaspersky internet zaštitu, jednostavno sam fascinirana, mogu brijati di želim, a on radi fantastično.

 4. Aca

  Кад већ коментаришемо разне АВ програме да и ја додам да је Comodo одличан, али тражи искусног корисника.

 5. grafički dizajn

  Radim kao grafički dizajner i većinu vremena provodim na kompjuteru, naravno da to podrazumjeva i boravak na internetu zbog traženja inspiracije. Prvi put kada sam se susreo sa internetom imao sam neki besplatni program za zaštitu, drugi dan mi je iskusni kolega našao preko 400 virusa, dan nakon toga kaspersky je zasjao na mom kompjuteru i od tada, a to je punih 8 godina, ja ne mjenjam antivirusni program!

 6. mjenjačnica

  Neznam da li je zamislivo da danas postoji računalo bez anti virusnog programa, toliko je prijetnji na internetu, da je bez toga nezamisliv rad na računalima…

 7. logotip

  Vremena kada su virusi harali po računalima nisu zavšena, ali ipak je zaštita sada bolja nego ikada prije čak i sa besplatnim antivirusnim programima!

Leave a Reply