kaspersky
Software

Kaspersky Security Scan otkriva zaraze virusima i na računarima koje štite antivirus programi drugih proizvođača

Zaraza virusom prolazi nedetektovano mimo antivirusnog softvera na znatnom broju računara pod Windows operativnim sistemom

Nakona analize podataka besplatne Kaspersky Security Scan alatke koja skenira računare i otkriva prisustvo malware-a, eksperti kompanije Kaspersky Lab su otkrili da postoji infestacija malware programima na značajnom broju računara. Ovi programi otkriveni su čak i na računarima na kojima su instalirani poznati programi drugih kompanija.

kaspersky

Podaci, s početka 2013. godine, anonimno su dostavljeni sa računara korisnika koji su instalirali Kaspersky Security Scan na svojim računarima. Analiza pokazuje da, iako su softverska rešenja drugih kompanija bila instalirana, ona nisu mogla da pruže pouzdanu i kompletnu zaštitu. Eksperti Kaspersky Lab sproveli su niz dodatnih provera i detalno filtrirali prikupljene podatke. Na primer, računari koji su imali instalirana rešenja koja nisu bila ažurirana najnovijom verzijom tog programa nisu uključena u ovo istraživanje. Slučajevi u kojima su zaraženi objekti već bili smešteni u karantin takođe nisu ulazili u istraživanje. FInalna selekcija uključila je samo računare u kojima su štetni fajlovi detektovani u važnim folderima operativnog sistema, kao što su Windows, Program Files, Documents i Settings.

Podaci su dobijeni sa više od 250.000 računara sa instaliranim najnovijim antivirusnim softverom . Većina ovih je bila u Americi, a deo u Evropi (pretežno Rusiji i Turskoj) što ovo istraživanje čini reprezentativnim i relevantnim.

Broj otkrivenih programa koje drugi AV programi nisu detektovali varira, a pronađen je kod 4% do 5% korisnika. Nivo infestacije takođe varira u zavisnosti od zemlje. Najniži nivo (manji od 3%) detektovan je u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Nivo od preko 3% zabeležen je u skandinavskim zemljama i Češkoj Republici. Najviši nico zaraze, od preko 10 procenata zabeležen je u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Kazahstanu, Turskoj, Indoneziji, Tajlandu, Filipinima, Vijetnamu, Indiji i Egiptu.

Kaspersky Lab neće objaviti imena proizvoda i prozvođača kao ni broj infestiranih računara jer bi ta informacija mogla naštetiti poslovnoj reputaciji drugih proizvođača bezbedonosnih rešenja. Ova studija treba da služi za sticanje uvida, i Kaspersky Lab je o svim njenim detaljima već obavestio relevantne kompanije i dostavio im informacije o uočenim pretnjama.

“Podaci koje su dostavili naši eksperti još jednom potvrđuju da se pretnje umnožavaju tolikom brzinom da savremena bezbednosna rešenja po nekad nisu u stanju da se pravovremeno suoče sa njima,” kazao je Oleg Ishanov, direktor odeljenja Anti-Malware Research u kompaniji Kaspersky Lab. “Nadamo se da će proizvođači koje smo obavestili brzo napraviti update svog softvera kako bi uklonili rizike po bezbednost računara njihovih korisnika. Pored toga, nadamo se da će i drugi proizvođači raditi na otkrivanju propusta i o tome obaveštavati ostale. Uvek će biti više virusa nego kompanija koje prave anitvirus programe i samo kroz pravovremenu razmenu informacija možemo dati odgovor rastućem broju sajber-opasnosti.”

Kaspersky Lab ohrabruje PC korisnike da redovno skeniraju svoje računare koristeći pouzdane antivirusne porgrame kao što je Kaspersky Security Scan, bez obzira koji program da imaju instaliran na svom računaru.

Kaspersky Security Scan je besplatna aplikacija koja skenira sistem tražeći malware. Pripada grupi sekundarnih solucija (tzv. Second Opinion Solution) koja ne mora da se instalira i može biti kroišćena i na računarima na kojima je već instaliran neki drugi antivirus. Ukoliko se detektuje malver, ovaj program šalje anonimne podatke u Kaspersky Lab o uočenoj pretnji. Ova aplikacija dostupna je za preuzimanje od maja 2012. godine. Od tada, pa do sredine marta 2013 godine, Kaspersky Security Scan je preuzet i instaliran od strane više od milion korisnika u svetu.

Leave a Reply