Microsoft Srbija
Software

Komponenta novog MS Word-a kreirana u Majkrosoftovom razvojnom centru u Beogradu

MS Word u sklopu novog Office paketa sa sobom donosi i jednu veliku novinu koja je u potpunosti razvijena od strane mladih srpskih inženjera zaposlenih u Majkrosoftovom razvojnom centru u Beogradu.

Nepuna dva meseca nakon što je na globalnom nivou predstavljena nova verzija najpoznatijeg svetskog softvera za kancelarijsko poslovanje pod nazivom Office 365, kompanija Majkrosoft Srbija otkriva da je jedna od novina u sklopu ovog proizvoda kreirana u našoj zemlji. Alat pod nazivom „PDF Reflow“ koji sa potpunom pouzdanošću omogućuje čitanje i menjanje pdf dokumenata u vordu, delo je tima mladih srpskih inženjera, zaposlenih u Majkrosoft razvojnom centru Srbija.

microsoft-srbija

Tim koji je razvijao ovaj alat, pred sobom je imao veoma kompleksan zadatak i veoma malo vremena.

„Bilo je potrebno pronaći način kako da se brojna dokumenta iz pdf formata prebace u vord a da se tom prilikom ne promeni njihova semantika i da svi sadržaji ostanu nepromenjeni. Osnovni problem je predstavljala činjenica da su elementi u pdf formatu fiksno postavljeni, što znači da su linije i paragrafi pozicionirani striktno. Samim tim, ako se jedan problem ne reši kako treba, sav ostali rad je uzaludan.“ – objašnjava razvojni put novog proizvoda, gospodin Aljoša Obuljen, vođa Ofis tima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, tim inženjera Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji je ovim problemom počeo da se bavi pre nešto više od dve godine a prva verzija novog alata je bila gotova u junu 2012. godine u sklopu „preview“ verzije Ofis 365 paketa.

Sudeći prema podacima o zastupljenosti Ofis paketa širom sveta koji govore da se prethodnom verzijom ovog softvera koristi više od milijaru korisnika, može se verovati da će barem jednaki broj korisnika imati priliku da isproba novi alat kreiran u našoj zemlji.

Leave a Reply