Software

Konferencija o testiranju softvera

Dvodnevna međunarodna konferencija o testiranju softvera, viaqa-watir, započela je sa radom 14. juna u konferencijskoj dvorani kompanije Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu. Ovogodišnji skup okuplja više od 60 profesionalaca koji se bave testiranjem softvera, a među njima su najzastupljeniji stručnjaci Ericssona Nikole Tesle, kompanije koja je ove godine ujedno i domaćin konferencije.

Prvi dan posvećen je generalnim izazovima prilikom testiranja softvera, a o njima govore predavači: Vibor Cipan iz FatDUX-a, Vlatko Košturjak iz IBM-a, William Bello iz Heset-a, Mirna Vlainić iz Combis-a, Miroslav Zaninović iz Croz-a te Angelina Gavran, zasnovano na iskustvima iz Ericssona Nikole Tesle. Na pomenutu temu organiziran je i okrugli stol u kom su učestvovali profesori i bivši studenti Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina: prof.dr.sc. Zdravko Krakar, doc.dr.sc. Melita Kozina, doc.dr.sc. Valentina Kirinić te mr.sc. Nadica Hrgarek iz kompanije MED-EL Medical Electronics.

Drugog dana konferencije ulesnici će se usredsrediti na Watir, grupu alata za testiranje web aplikacija. Za razliku od prvog dana koji se zasniva na predavanjima, drugi dan je celodnevna radionica na kojoj će polaznici svladati osnove Watira. U tome će im pomoći suosnivač Watir projekta Bret Pettichord, jedan od autora knjige Lessons Learned in Software Testing i Andreas Tolf Tolfsen koji razvija OperaWatir.

Konferencija je za učesnike potpuno besplatna, ali uz obaveznu prethodnu registraciju.
Sve informacije sa skupa možete dobiti na službenim stranicama: http://viaqa.mobi/

Leave a Reply