Categories
Software

Konsolidacija srpskog ICT tržišta u oblasti bankarskog softvera

U Privrednoj komori Srbije kompanija “Asseco South Eastern Europe” predstavila je planove za konsolidaciju srpskog tržišta informacionih i komunikacionih tehnologija i dalje velike investicione planove za region

Ulaskom međunarodne grupacije “Asseco SEE” na srpsko tržište, kupovinom vlasništva nad domaćim kompanijama “Antegra”, “Cardinfo” i “Pexim”, pokrenuta je konsolidacija srpskog ICT tržišta u oblasti bankarskog softvera, elektronskog poslovanja, rešenja za javni sektor i državnu upravu, proizvodnju, osiguranje, kao i u pružanju usluga sistem integracije. Ovakvom konsolidacijom IT znanja i resursa, “Asseco SEE” je spreman za dalji rast na tržištu i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji i regionu.

Poljska je prošle godine bila najveći investitor u IT sektor Srbije, rekla je Joana Dubak, iz ekonomskog odeljenja Ambasade Poljske u Beogradu. Ona je istakla da su poljske investicije u ovoj oblasti 25 miliona dolara, a najveći ulagač je kompanija “Asseco SEE”.

Pjotr Jelenski, predsednik Upravnog odbor “Asseco SEE”, prezentovao je analizu koja pokazuje da je ova kompanija na petom mestu u konkurenciji od deset najvećih evropskih IT lidera, koji zapošljavaju hiljade radnika i drže svetsko tržište softvera za banke. Ovu visoku poziciju “Asseco SEE” potvrđuje na našem tržištu kao vodeća kompanija za pružanje usluga i izradu softvera, sa prometom od 29,3 miliona evra.

Formiranjem “Asseco South Eastern Europe” stvorena je jedna od najjačih softverskih kuća i sistem integratora u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji, čime je potvrđena strategija ostvarivanja snažnog rasta na perspektivnim i ekspanzivnim tržištima. “Asseco SEE” zapošljava više od 900 stručnjaka, a u Srbiji je angažovano 435 naših visoko školovanih kadrova.

“Asseco SEE” je privukao investiciju Evropske banke za obnovu i razvoj u vrednosti od 15 miliona evra. Ovim poslovnim potezom ta banka je postala i jedan od akcionara kompanije, kojoj je odobrila i šestogodišnji kredit u iznosu od 7 miliona evra. Akcije “Asseco SEE” prvi put su kotirane na Varšavskoj berzi krajem oktobra ove godine, a javnom ponudom kvalifikovanim investitorima i prodajom 2,1 milion akcija, kompanija je stekla više od šest miliona evra svežeg kapitala.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS, iznela je podatak da je domaće IT tržište vredelo u prošloj godini oko 550 miliona evra. Od toga je 67 procenata odlazilo na opremu, što govori da softverska usluga i rešenja nisu u našoj zemlji na visokom nivou. Međutim, prošle godine ova industrija izvezla je softvere za 110 miliona evra, a ukrupnjavanje kapitala, čiji je primer “Asseco SEE” omogućiće nam da izvezemo mnogo više i to uz pomoć domaćih stručnjaka, koji će živeti u Srbiji, a radiće za region i evropsko tržište.