Software

KORIŠĆENJEM INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA I MALI POSTAJU VELIKI

U PKS održana prezentacija o korišćenju informacionih tehnologija u malim i srednjim preduzećima

Preduzeća u Srbiji još uvek nedovoljno koriste informacionu tehnologiju u poslovanju. U tome se nalazi i jedan od uzroka u padu konkurentnosti u odnosu na svet. Da se ne koristi dovoljno ova tehnologija u poslovanju najbolji dokaz je činjenica da preduzeća u Srbiji još uvek ne znaju tačno šta sve mogu da pronađu od proizvoda kod domaćih firmi.

Zato imamo i niz primera da se nešto uvozi što se istovremeno proizvodi i u našoj zemlji. Inače, Srbija se sad nalazi na 125 mestu među zemljama koje koriste informacione tehnologije.

Sa ovom pozicijom mi čak imamo i blagi pad. Ako pogledamo šta se dešava u Evropi, konstatujemo da kompanije koje više koriste informacionu tehnologiju beleže i rast proizvodnje. Ovo je između ostalog istakla Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije (PKS) na prezentaciji ,,Korišćenja informacionih tehnologija u malim i srednjim preduzećima”;. Ona je još govorila i o aktivnosti PKS u korišćenju ove tehnologije kako bi pomogla privredi u boljem poslovanju i podizanju konkurentnosti. Poseban doprinos tome daće uvođenje elektronskog potpisa.

Direktor firme ,,IIB” d.o.o. Dušan Bošnjak je istakao da se Srbija sporo pomiče na lestvici u korišćenju ovih tehnologija za unapređenje poslovanja. On je posebno naglasio da je naša budućnost da se kroz bolje korišćenje novih tehnologija u poslovanju razviju mala i srednja preduzeća pa da i ona postanu velika.

O značaju korišćenja informacionih tehnologija u privredi na prezentaciji je govorio i predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković.

Prezentaciju su organizovali Udruženje za informatičke delatnosti PKS i Društvo za informatiku Srbije.

Leave a Reply