Software

Korisnici govore protiv Oraclove odluke vezane za Itanium arhitekturu

HP saopštava da njegovi partneri i korisnici, koji pokreću Oracle softver na HP Integrity serverima sa Itanium procesorima, glasno izražavaju svoju zabrinutost vezanu za Oraclovu odluku da prekine razvoj softvera za Itanium arhitekturu.

HP-ov hardver zauzima drugu poziciju na UNIX tržištu, ispred Oraclovog Sun hardvera, i ima hiljade korisnika koji su investirali milijarde u HP Integrity sisteme koji pokreću HP-UX i Oracle softver. Oraclova odluka da zaustavi razvoj za Itanium platformu će, pored blokiranja fer konkurencije i sputavanja inovacija, doneti ovim korisnicima milione dolara gubitaka zbog pada produktivnosti.

Connect, sa 52 hiljade članova najveća svetska nezavisna zajednica HP-ovih korisnika, objavljuje da će nastaviti da podržava i zalaže se za HP-ove i Oraclove korisnike koji imaju sisteme bazirane na Itanium arhitekturi. Connect poziva svoje korisnike da ne ćute i da se pridruže pokušaju ubeđivanja Oracla da promeni svoju odluku.

Ova grupa ohrabruje svoje članove da informacije o uticaju ove situacije na njihovu organizaciju pošalju direktno Connect Advocacy komitetu, kojem je stotine korisnika već izrazilo svoju zabrinutost.

HP-ovi partneri pitaju Oracle: „Šta se desilo s devizom – korisnik na prvom mestu?“

U novom serijalu video-klipova nekoliko vodećih prodavaca i sistem integratora diskutuje o Oraclovoj odluci i njenom potencijalno negativnom uticaju na njihove korisnike, poslovne šanse i tržište generalno.

Izjave partnera pokazuju da Oraclova odluka ograničava njihov nastup na tržišti i primorava kompanije da zatvore svoja okruženja, što će im povećati troškove i smanjiti mogućnost da uvode inovacije u svoje poslovanje.

HP ostaje posvećen podržavanju svojih korisnika koji koriste postojeće verzije Oraclovog softvera na HP Integrity serverima, kao i svojoj mreži partnera koje deli s Oraclom. Korisnici i partneri koji žele da očuvaju fer i kompetitivno tržište imaju na raspolaganju brojne opcije.

Izjave korisnika, partnera i menadžera

„Nedavno smo značajno investirali u HP infrastrukturu koja pruža najbolju podršku našim kritičnim potrebana vezanim za Oracle softver na Integrity serverima. Primoravanje korisnika da menjaju platformu utiče na našu poslovnu strategiju i partnerstva. Oslanjamo se i na HP i na Oracle kao važne partnere za pokretanje našeg poslovanja, i nezamislivo je da nam jedan partner diktira strategiju vezanu za platformu koju koristimo. Očekujemo od Oracla da promeni svoju odluku.“ – Carol Skarlat, izvršna potpredsednica i tehnička direktorka, Stuller Inc.

„Zabrinut sam za hiljade korisnika koji imaju i HP i Oracle rešenja, kao i zbog efekta koji ova veoma iznenadne i nekoordinisana odluka kompanije Oracle može proizvesti u vezi budućnosti aplikacija koje korisnici upotrebljavaju. Kao mala kompanija koja se bavi razvojem i konsaltingom vezanim za softver trenutno radimo na prebacivanju svih aplikacija na OpenVMS I64 V8.4, koji koristi Oracle 10g2R. Nakon Oraclove najave razmatramo upotrebu druge baze podataka.“ – Bill Pedersen, konsultant za sistemska rešenja, Computer Consulting System Services.

„Ovo vidimo kao najgori primer među brojnim, ne baš sjajnim odlukama koje je Oracle donosio tokom godina. Jasno je da je ovo pokušaj nametanja hardverske platforme koja ne može samostalno da se dokaže na tržištu.“ – Hayden Stewart, potpredsednik za informacione tehnologije, proizvođač SaaS softvera.

„Ako bih nešto mogao odmah da kažem Oraclu, to je da konkurencija podstiče inovativnost. Nemojte se plašiti konkurencije, prigrlite je i uradite ono što je najbolje za vaše korisnike.“ – John Vigliecca, potpredsednik, Dasher Technologies.

„Ne bi trebalo koristiti primoravanje kao metod prebacivanja korisnika sa robustne, dokazane platforme.“ – John Pietro, direktor za poslovni razvoj, Gibraltar Solutions, Inc.

„Mi verujemo u fer i snažnu konkurenciju, kao i u pravo korisnika da odabere najbolju tehnologiju za svoju organizaciju. U poslednjem fiskalnom kvartalu Oracle nije ispunio cilj vezan za prihode od Sun Servera. Svojim izjavama, tržište pokazuje zabrinutost vezanu za neobičnu poslovnu praksu koju Oracle sprovodi u želji da pokrene propadajuće hardversko odeljenje.“ – Martin Fink, viši potpredsednik i generalni direktor, Business Critical Systems, HP.

Leave a Reply