Software

Korisnici sa Windows XP OS-om pod rizikom

Statistički podaci kompanije Kaspersky Lab pokazuju da 16,37% korisnika još uvek koristi Windows XP

Preko 16% svih korisnika PC-a, koji su pristali da daju podatke globalnoj sigurnosnoj mreži Kaspersky, još uvek su radili na kompjuterima sa instaliranim Windows XP operativnim sistemom u junu 2014. Ova činjenica ukazuje na moguće posledice za bezbednost informacija. Cifra je rezultat „Istraživanja o upotrebi operativnog sistema Windows i njegovim ranjivim tačkama“ koje su eksperti kompanije Kaspersky Lab sproveli u leto 2014. godine.

Korisnici čiji kompjuteri rade na zastarelim operativnim sistemima ili imaju instalirane zastarele verzije softvera rizikuju napade malvera koji eksploatiše ranjivosti sistema.

Studija je procenjivala udeo korisnika sistema Windows XP među svim korisnicima proizvoda kompanije Kaspersky Lab za Windows u svakoj zemlji. Vijetnam je na prvom mestu, sa 38,79% korisnika koji i dalje preferiraju XP. Potom Kina, sa 27,35%, Indija sa 26,88% i Alžir, sa gotovo četvrtinom korisnika (24,25%) koji ostaju verni legendarnom operativnom sistemu. Otprilike jedan od pet kompjutera koji su zaštićeni proizvodom kompanije Kaspersky Lab i dalje rade na Windowsu XP u Italiji (20,31%) i Španiji (19,26%). Manji procenat korisnika – 4,52 odsto – još uvek koristi Windows XP u SAD.

Dugo korišćeni XP, ubrzani Windows 8.1

Iako je tehnička podrška za XP prekinuta tek u aprilu ove godine, njegova prodaja završena je još 2010. Ovo, međutim, nije imalo mnogo uticaja na njegovu popularnost: prema podacima kompanije Kaspersky Lab iz juna 2011. godine, godinu dana nakon prekida prodaje 48,86% korisnika i dalje je koristilo Windows XP. Nakon još godinu dana, u junu 2012, bilo ih je 35,64%, a u junu 2013, 25,42 odsto. Drugim rečima, popularnost XP-a smanjivala se za desetak procenata svake godine. Zanimljivo je da na ovaj pad nisu preterano uticali spoljnji događaji koji su mogli da ga ubrzaju, kao što je pojavljivanje Windowsa 8.1 u oktobru 2013, ili prekid proširene podrške za Windows XP: u novembru 2013, bilo je 21,42% korisnika XP-a; do juna 2014. broj je spao na 16,37% što predstavlja pad od 5,05 procenata, ili otprilike polovinu godišnjeg opadanja popularnosti XP-a izraženog u procentima.

Nasuprot tome, Windows 8.1, najnoviji operativni system kompanije Microsoft, imao je tržišni udeo od 7,22% u junu 2014. To je za procenat bolje nego što je njegov prethodnik, Windows 8, imao u istoj fazi: od kraja oktobra 2012. do juna 2013, Windows 8 je bio instaliran na 6,22% kompjutera korisnika Kaspersky Lab proizvoda. Razlog za malo veću popularnost  Windowsa 8.1 može biti taj što je sa „osmicom“, Microsoft prvi put uveo ažuriranje operativnog sistema putem zvaničnog Windows App Store-a. Pored toga, korisnici Windows 8 operativnog sistema imali su besplatnu opciju da se nadograde na Windows 8.1, što je takođe igralo ulogu u brzini prihvatanja nove verzije.

Ako posmatramo pojedinačne zemlje kroz broj korisnika koji je ažurirao novi system, vodeće su SAD (16,37%), Kanada (13,52%), Nemačka (11,17%), Velika Britanija (10,79%) i Francuska (10,31%). Daleko iza njih su Italija (8,1%), Rusija (5,14%) i Indija (2,91%).

Tehnologije zaštite

„Statistički podaci Kaspersky Security Network pokazuju da se epoha XP-a konačno privodi kraju. Ipak, značajan deo korisnika i dalje upotrebaljava ovaj zastareli operativni sistem. Microsoft je prekinuo njegovo održavanje, što znači da proizvođač više neće objavljivati sigurnosna ažuriranja ili zakrpe za ranjive tačke koje možda još uvek postoje u sistemu. Ukoliko bi programeri virusa pronašli takvu ranjivu tačku, to bi predstavljalo pretnju za korisnike XP-a“, rekao je Vjačeslav Zakorževski, glavni u timu za istraživanje ranjivih tačaka u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi se rizik od napada koji su usmereni na ranjivosti sveo na minimum, eksperti kompanije Kaspersky Lab preporučuju korisnicima da redovno ažuriraju softver i da koriste pouzdano sigurnosno rešenje koje je opremljeno tehnologijama za neutralizovanje napada eksploatacije.

Leave a Reply