Software

Kritičan sigurnosni propust za Adobe Acrobat PDF čitače

Adobe je upozorio svoje korisnike na sigurnosni propust za koji će biti objavljena zakrpa tek 11. marta (security bulletin). Propust je otkriven u popularnom programu za čitanje PDF dokumenata koji može hakerima da omogući pristup ugroženim računarima i pokretanje malicioznog koda. Sa ovakvim pristupom i mogućnošću instalacije zlonamenog koda, hakeri bi mogli da iskoriste računar za slanje spam poruka sa zaraženim PDF dokumentom ili za postavku malicioznog PDF sadržaja na web sajt.

S obzirom da su u razmeni informacija na Internetu, PDF dokumenti široko upotrebljavani, ovo se registruje kao veoma značajan propust.

Sophos je proaktivno detektovao PDF kao Mal/JSShell-B.

U jednom od presretnutih pokušaja zloupotrebe ovog propusta, hakeri su nastojali da zaraze računar sa trojancem koji omogućava udaljeni pristup. Trojanac je identifikovan kao Mal/Behav-254.

Nekoliko korisnih saveta za zaštitu

Adobe korisnici mogu primeniti ovih par korisnih saveta za zaštitu od konkretnog sigurnosnog propusta, dok Adobe ne objavi zakrpu (najavljenu za 11. mart):

  • Onemogućiti JavaScript unutar Adobe Reader i Acrobat proizvoda (verzije na koje ovaj propust ima uticaja možete pogledati u Adobe advisory-ju). Ovaj korak možete sprovesti kroz Edit->Preferences meni u Adobe Reader-u.
  • Sprečiti IE od automatskog prikazivanja PDF-ova. Ovo možete sprovesti kroz Registry tweak gde ćete onemogućiti US-CERT notification.
  • Onemogućiti renderovanje PDF-ova unutar web stranica. Ovaj korak takođe se sprovodi kroz Edit->Preferences meni u Adobe Reader-u.

Takođe se savetuje upis na Adobe security notification service [1], kako bi u svakom momentu bili up-to-date sa propustima i zaštitom od istih.

Leave a Reply