Software

Lažna “zakrpa” za Microsoft Outlook

Kompanija Panda Labs razotkrila je lanac neželjene elektronske pošte putem koje se širi trojanac.

Kompromitujuća  e-poruka izgleda poput legitimne poruke poslane od strane Microsofta putem koje se korisnicima savetuje redovno ažuriranje operativnog  sistema. Uprkos verodostojnosti, postoje neke očigledne naznake da je poruka lažna.

Naime, Microsoft i druge kompanije ne šalju obaveštenja o nadogradnji ili novim zakrpama putem elektronske pošte. Pored toga, poruka dolazi sa prilogom u obliku fajla sa nadogradnjom. Ukoliko prilog prođe proveru lokalnog antivirusnog alata kao jedan od dodatnih načina provere predlaže se poseta web lokaciji Virustotal.com koj omogućava analizu datoteke pomoću četrdesetak različitih antivirusnih alata.

U slučaju otvaranja i pokretanja izvršne datoteke na računar se instalira trojanac Bredolab.Y. Takođe, računar će nakon instalacije trojanca automatski preuzeti i instalirati lažni antivirusni program SecurityTool. Ovakav tip prevara nije retkost i još jednom ukazuje na potrebu za opreznim rukovanjem nepoznatim i sumnjivim sadržajima u elektronskom sandučetu.

Leave a Reply