Software

Limewire isplaćuje 105 miliona dolara odštete

Kompanija čiji softver služi za razmenu fajlova putem interneta “Lajmvajer” (Limewire) postigla je vansudski dogovor o isplati odštete od 105 miliona dolara izdavačkim kućama koje su je tužile zbog umešanosti u piratizovanje muzičkih izdanja.
Odšteta će biti uplaćena na račune 13 muzičkih kompanija. Ova cifra je znatno manja od milijarde dolara koliko je američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) prvobitno tražilo kao odštetu.

Duga pravna borba dovela je do zatvaranja “Lajmvajera”, a predsednik RIAA Mič Bejnvol izjavio je da je organizacija zadovolja konačnim ishodom.

Ova teško dobijena bitka je razlog za slavlje čitave muzičke zajednice, fanove i one koji igraju po pravilima“, saopštio je Bejnvol.

“Lajmvajer” je bio program koji je direktno povezivao kompjutere i olakšavao korisnicima da pronađu sadržaje na drugim računarima i preuzmu ih.

RIAA je pokrenula prvu pravnu akciju protiv “Lajmvajera” 2006. godine, nedugo nakon što je sklopila dogovor o poravnjanju vrednom 115 miliona dolara sa proizvođačem slične softverske tehnologije, kompanijom “Kaza”.

Sud je u maju 2010. godine zaključio da su “Lajmvajer” i njegov autor Mark Gorton prekršili autorska prava i pomagali drugim ljudima da putem interneta preuzimaju piratizovanu muziku. (Srna)

One thought on “Limewire isplaćuje 105 miliona dolara odštete

  1. Aca

    Prošlo je vreme kada se zbog jedne numere kupovao ceo album. Sada ništa bez dobrog preslušavanja. Ukidanjen gorespomenute razmene, neće se promet muzičke zajednice povećati. Čak će im se promet smanjiti, a tako im i treba.

Leave a Reply