Software

MACDefender lažni antivirus

Iz kompanije Indigo stižu nova upozorenja o otkrivenim varijantama lažnog antivirusnog alata MACDefender. Radi se dve verzije, MacProtector i MacSecurity, koje su zapravo ista aplikacija sa različitim nazivima.

Svrha lažnog alata je da navede korisnika da pruži informaciju o brojevima kreditne kartice, kako bi se navodno naplatila usluga skeniranja Mac računara. Novootkrivena varijanta malvera dolazi u dva dela. Prvi deo malvera instalira downloader aplikaciju “avRunner” pomoću koje automatski skida “avSetup.pkg” instalacioni paket u trenutku korisnikovog posećivanja kompromitovane web stranice.

Drugi deo malvera, takođe pomoću avRunner downloadera, skida MACDefender aplikaciju MacGuard sa IP adrese sakrivene u slikovnom fajlu unutar avRunner izvornog instalacionog foldera. Apple je izdao uputstva za izbegavanje instalacije MACDefendera i kako ukloniti malver. Takođe će uskoro izdati i softversku nadogradnju koja će automatski pronalaziti i uklanjati MACDefender malver na Mac računarima, te upozoravati korisnike da li preuzimaju malver ili pravi softver. Više o ovome u izveštaju SC magazina.

Leave a Reply