Software

Među Microsoft redovnim zakrpama našla se i jedna za Mac

Prema poslednjim objavama Sophos je prezentovao rezultate analize poslednje Microsoft objave zakrpa:

Bulletin IDSoftverska komponentaMS nivo pretnjiSophosLabs procenaTip propusta
MS12-071Internet ExplorerKritičniSrednjiRCE
MS12-072Explorer (Windows shell)KritičniVisokiRCE
MS12-073IISUmereniSrednjiCurenje podataka
MS12-074.NET FrameworkKritičniVisokiRCE
MS12-075Kernel driversKritičniVisokiRCE
MS12-076Excel (Windows + Mac)VažniVisokiRCE

(RCE – remote code execution, napadači mogu da softver sa propustom pretvore u izvršni programski kod po njihovom izboru sa nekog drugog mesta)

Evo kratkog opisa koji objašnjavaju zašto je SophosLabs ocenio Microsoft zakrpe sa srednjim i visokim nivoom:

MS12-071 – Cumulative Security Update for Internet Explorer

Tri takozvana “use after free” propusta su zakrpljena ovde i svi su za Internet Explorer 9.

Druge verzije Internet Explorer-a (ironično uključujući i verziju IE6 koja je trebala da ostane davno u prošlosti), su ok, baš kao i nova verzija IE 10. Novo konfigurisani Windows 8 i Windows Server 2012 računari, koji dolaze sa Internet Explorer 10, ne zahtevaju ovu zakrpu.

Pošto IE više nije deo Server Core instalacija, Microsoft je smanjio “opseg” mogućih napada, tako da su novi sistemi imuni. “Use after free” bug se dešava kada softver oslobodi memoriju operativnom sistemu u cilju oslobođenja resursa koji više nisu potrebni, a zapravo tu memoriju i dalje koristi. Pošto neko može da izmeni sadržaj te memorije u međuvremenu, “use after free” se često završava sa velikim problemima. Napadači mogu iskoristiti te modifikacije da bi postavili kasnije malver kako bi zloupotrebljavali resurse udaljenim izvršavanjem koda.

MS12-072 – Vulnerabilities in Windows Shell

Ovde se susrećemo sa propustom koji može biti iskorišćen u jednom od Microsoft fajlova alata za sinhronizaciju, Windows Briefcase, tako što će napadačima omogućiti udaljenu kontrolu nad računarom.

U ovom slučaju MS12-071, Server Core instalacije nisu ugrožene. Sve ostale platforme su pod rizikom i neophodno ih je zakrpiti, od XP do Windows 8, i od Servera 2003 do Servera 2012.

MS12-074 – Vulnerabilities in .NET Framework

Pet različitih propusta je zakrpljeno ovde, uključujući jednu koja može da se zloupotrebi za RCE kroz dodgy proxy konfiguracioni fajl.

Sve platforme, od XP do Windows 8, kao i serveri od Server 2003 do Server 2012, su pod rizikom, uključujući i Server Core instalacije 2008 i 2012.

MS12-075 – Vulnerabilities in Windows Kernel-Mode Drivers

Tri različita kernel propusta su zakrpljena, uključujući i onaj koji se odnosi na rad fontova (TrueType Fonts ili TTF fajlovi). Fontovi mogu i često su ugrađeni u web stranice po zamisli dizajnera, ovaj propust znači da samo posetom web stranica bi mogli biti žrtva RCE napada unutar kernela.

I ovaj put sve platforme, serveri i Server Core intalacije su izloženi riziku i ovom propustu.

Ukoliko tražite hitno i prvo rešenje na koje možete naići, iz SophosLabs-a preporučuju da počnete sa kernel driver zakrpom. Savet je da shvatite i tretirate propuste kernel RCE-a kao Vašu najveću brigu.

MS12-076 – Vulnerabilities in Microsoft Excel

Zakrpa za Excel bug se odnosi na Office za Windows (2003, 2007 i 2010), na Office za Mac (2008, 2011), kao i za Excel Viewer.

Obzirom da Excel fajlovi nisu predviđeni da sadrže izvršne kodove ili bar ne kodove koji se pokreću bez obaveštavanja korisnika, često se tretiraju olako prilikom dobijanja u email porukama ili preuzimanja na web stranicama.

Iz SophosLabs-a savetuju da čak i po primeni ove zakrpe, budete obazrivi prema neproverenim, isporučenim Excel fajlovima.

Leave a Reply