Software

Međunarodna konferencija Piratske partije u Fridrihshafenu

Od 12. marta do 13. 2011, predstavnici Piratskih partija iz 18 zemalja će se sastati u Nemačkom gradu Friedrichshafenu, gde će se održati generalna skupština Internacionale Piratske partije (PPI), krovne organizacije Piratskih partija. Osim zvaničnog dela konferencije sa aplikacijama za članstvo, raspravom o amandmanima na statut i izbora za članstvo u odborima, predstavnici će razgovarati o Piratskom pokretu na otvorenoj radionici i slušati Ricka Falkvingea, bivšeg lidera i osnivača švedske Piratske partije. U nedelju 13. u 14:00 (po lokalnom vremenu) biće organizovana konferencija za štampu radi informisanja javnosti o ishodu konferencije.

“Poslednjih nekoliko meseci bili su veoma burni za Piratske partije u celom svetu”, kaže Gregori Engels, kopredsjedavajući PPI. “Vikiliks, revolucija u Severnoj Africi, nacionalni i lokalni izbori, doveli su Piratsku partiju u centar pažnje i pokazali da čvrste međunarodne veze različitih nacionalnih partija definišu snagu ovog pokreta. Sada će Pirati dobiti priliku da se sretnu lice u lice i osnaže te veze još više.”

U centru konferencije će biti otvorena (Open Space) radionica koja omogućava učesnicima da razgovaraju o budućnosti Piratskog pokreta u drugačijoj i otvorenoj sredini. Zvanični delegati će glasati o zahtevima za članstvo u PPI koji su podnetiod strane Piratske partija Slovenije, Piratske partije u Maroku i Piratska partija Kanade.

“U poslednjih nekoliko meseci svedoci smo osnivanja Piratskih partija u severnoj Africi (Maroko), Azija (Južna Koreja), prvo pojavljivanje na izborima u Severnoj Americi (Kanada) i Evropi (Češka, Holandija, Belgija, Velika Britanija) i još mnogo projekata iz celog sveta u cilju osnovanja novih Piratskih partija”, kaže Jerry Weyer, kopredsjedavajući PPI. “Brz rast broja partija u svetu čini interesantnim za Pirate da udruže snage u organizaciji kao što je PPI.”

Ideja koja stoji iza kišobran organizacije za Piratski pokret rođena je u 2007. i realizovala se kada su predstavnici iz pet zemalja imenovali “Coreteam” sa zadatkom da koordinira međunarodne Piratske pokrete i postavi temelje za stvaranje zvanične međunarodne organizacije . U aprilu 2010. organizacija je zvanično osnovana u Briselu za 50 predstavnika iz 22 države. Od 2009. PPI je pomogao u kreiranju i upravljanju nekoliko novih Piratskih partija i sada je aktivan u preko 45 zemalja širom sveta.

Trenutno su za konferenciju registrovani Pirati iz Austrije, Belgije, Brazila, Češke, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Kazahstana, Luksemburga, Maroka, Velike Britanije, Rusije, Srbije, Slovenije, Španije, Švedske i Švajcarske. Još nekoliko predstavnika će učestvovati na daljinu. Još uvek ima karata za konferenciju, ali je ukupan broj ipak ograničen.

Da biste se registrovali za ovaj događaj, molimo posetite http://conference.pp-international.net/. Više informacija o događaju možete naći ovde: http://int.piratenpartei.de/PPI_Conference_2011

Leave a Reply