Software

Microsoft i zvanično ugasio podršku za Windows XP!

Čitavih 12 godina otkako je Windows XP izašao, Microsoft je odlučio da ga pošalje u penziju pa ga više neće zvanično podržavati osim što će još godinu dana izbacivati nove definicije za Microsoft Security Essentials.

Za gejmere sa iole modernijim konfiguracijama mislimo kako ovo ne znači ništa – već godinama unazad mnogi novi naslovi uopšte ne rade u ovom operativnom sistemu, a njegova ograničenja vezana za količinu memorije koju može da adresira kao i činjenica da podržava samo DirectX 9, odavno su ga gurnuli u drugi plan. Windows XP bio je barem šest ili sedam godina kuća za PC gejmere koji su ga se držali čak i kad je izašao Windows Vista.

microsoft-xp2

 

 

Takođe, ovaj operativni sistem osvetlao je obraz Microsoftu – u današnje vreme, koliko tehničkih proizvoda, bez obzira da li je reč o softveru ili hardveru ima ovako dugačak životni vek? Do kad ste vi koristili Windows XP?

A evo i zvaničnog Microsoft objašnjenja zašto to rade, osim što vas teraju da kupite novi operativni sistem:

– Starosna granica je i zvanično istekla, pa je Windows XP konačno u prilici da se odmori, pošto je danas ispraćen u penziju uz najviše počasti i retrospektivu sjajne karijere. Posle više od 12 godina službe, verni prijatelj i saradnik brojnih korisnika prestaje da dobija podršku koja ga čini bezbednim i kompatibilnim sistemom.

 

Od danas, korisnici Windows-a XP više neće od Microsofta dobijati neophodne bezbednosne nadgradnje, ispravke, podršku ili online nadgradnje tehničkog sadržaja. Mnoge nove aplikacije neće moći da se pokrenu na Windows-u XP, novi hardver možda neće funkcionisati, a podrške za drajvere prestaju.

 

Lansiran oktobra 2001. godine, XP je brzo postao najpopularniji Microsoftov operativni sistem tog doba, pomažući korisnicima da budu produktivni i bezbedni u vreme kad je internet polako ali sigurno postajao sveprisutni, sastavni deo naših života.

 

Ne dovodi se u pitanje da je početkom 21. veka XP bio sjajan operativni sistem. Međutim, penzionisanje je jednostavno normalna stvar kako u našem, tako i u životu jednog softverskog paketa. Tehnologija je skokovito napredovala i probijala granice, zajedno sa potrebama i očekivanjima korisnika.

 

Windows XP je imao sjajnu karijeru, ali vremena i tehnologija su se promenili u protekloj deceniji. Taj operativni sistem nije bio dizajniran za svet u kom živimo sada, u kom je tehnologija sve više mobilna i imamo servise kao što su OneDrive, koji omogućava pristup podacima gdegod da se nalazite, da ne pominjemo nove generacije uređaja i uvek prisutni Microsoft Office 365”, rekao je Pavle Peković, nezavisni IT savetnik.

 

Kompjuteri sa Windows-om Xp neće prestati da rade 9. aprila, ali će vremenom bezbednost i  performanse rada biti izmenjene. Bez krucijalnih bezbednosnih nadgradnji, računari će postati otvoreni za štetne viruse, spyware i drugi zloćudni softver koji može da ukrade ili ošteti lične i poslovne podatke. Prestanak podrške za drajvere znači da novi štampači, skeneri i drugi uređaji možda neće biti kompatibilni sa kompjuterima koji imaju Windows XP.

 

Od vremena kad je Windows XP bio na vrhuncu karijere, sajber kriminalci i tehnologija koju koriste su takođe uznapredovali. Zbog svega toga, Microsoft preporučuje nadogradnju na moderni operativni sistem, kao što je Windows 8.1.

 

Nakon 8. aprila, kompjuteri sa Windows-om XP ne treba da se smatraju zaštićenim, i važno je da korisnici pređu na podržani operativni sistem i softverski paket, kao što su Windows 8.1 i Office 365, kako bi mogli da dobiju regularne bezbednosne nadgradnje i zaštite se od napada”, naglasio je Borko Kovačević, marketing direktor kompanije Microsoft za Balkan.

Moderni operativni sistem nudi i iskustvo koje danas očekujete – najbolji Windows dosad, 8.1, sagrađen na temeljima Windows-a 7. Windows 8.1 je brži i bezbedniji operativni sistem, osmišljen da bude u skladu sa novim pokretnim načinom života. Omogućava i korist nadogradnje na Office 365, sledeću generaciju poznatih Office aplikacija kojom možete pristupiti svim svojim dokumentima sa bilo koje lokacije i skoro svakog uređaja.

 

Takođe, kompanije koje koriste Windows XP gube prilike koje nudi nova tehnologija: poboljšanu bezbednost, veliki izbor uređaja, veću produktivnost i niže ukupne troškove vlasništva.

 

Leave a Reply