microsoft-logo
Software

Microsoft kreira softver za predviđanje katastrofa

Softver će analizirati naslove u medijima u različitim regijama i prema tome zaključivati da li postoje naznake o mogućoj epidemiji neke bolesti ili civilnim nemirima koji bi mogli prerasti u nasilne sukobe. Eksperti iz kompanije Microsoft zajedno sa naučnicima sa Tehnološkog instituta u Izraelu dizajniraju softver za predviđanje katastrofa.

“Ja zaista verujem da ovaj softver predstavlja budućnost. Pre ili kasnije, ovakve vrste programa će imati stvarni uticaj na živote ljudi”, kazao je Erik Horvic, direktor Odelenja za istraživanja u Microsoftu.

microsoft-logo

Softver je analiziranjem izveštaja o suši u regiji mogao da predvidi epidemiju kolere u Angoli. Prema nekim izveštajima, u sličnim testovima u kojima su analizirani izveštaji i davana predviđanja o bolestima, nasilju i velikom broju smrtnih slučajeva, upozorenja softvera su bila tačna u 70 do 90 posto slučajeva.

Iz Microsofta kažu da trenutno nemaju nameru da ovaj softver učine dostupnim za komercijalnu upotrebu. (izvor: portal analitika)

One thought on “Microsoft kreira softver za predviđanje katastrofa

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    “Softver je analiziranjem izveštaja o suši u regiji mogao da predvidi epidemiju kolere u Angoli”, pise u gornjem tekstu.

    Nije kumst predvideti koleru u Angoli posle analiziranja izvestaja o susi u Angoli. Kumst je izraditi softver koji ce predvideti susu u Angoli, Srbiji i drugim zemljama u svetu, na osnovu analiziranja svih raspolozivih meteoroloskih, naucnih i drugih podataka.

    Pitanje za “Microsoft”-a: Zasto ce softver analizirati samo naslove u medijima?

Leave a Reply