microsoft na E3
Događaji · Software

Microsoft na E3 sajmu

Svojom noćašnjom konferencijom, Microsoft je praktično otvorio ovogodišnji E3, a bez sumnje njihov nastup bio je mnogo bolji nego pri predstavljanju Xbox One konzole pre nekoliko nedelja.

MS je razočarao igrače time što se na predstavljanju sistema 21. maja bavio uglavnom promocijom TV sadržaja, ali fokus je noćas bio isključivo na igrama. Među mnoštvom igara bilo je i dosta zanimljivih ekskluziva (o nekima od njih pisaćemo posebno na sajtu ali i u ScreenFunu) među kojima su Forza Motorsport 5 i dugo odlagani Ryse, uz Dead Rising 3.

microsoft na E3

Treba reći da ovi naslovi izgledaju odlično – razlika u odnosu na sadašnju generaciju konzola je velika, bez obzira što je Xbox One hardver slabiji od onog koji se nalazi u PS4 i jakim PC konfiguracijama. Još jedna dobra vest tiče se Xbox Live Golda – on će i dalje biti neophodan za onlajn igranje i skidanje demoa igara čim se oni pojave, ali MS makar navodi da će vlasnici Xboxa 360 svakog meseca moći da igraju dve (starije) igre besplatno.

Što se tiče loših vesti, one su izbile u prvi plan tek nakon Sonyjevog nastupa. Cena od 499 evra za Xbox One deluje krajnje bezobrazno pored PS4 koji je jeftiniji za čitavih 100 evra, a već smo pominjali da je Sonyjeva konzola hardverski naprednija (33% moćniji grafički procesor i 8 GB superbrze GDDR5 memorije na prema 4GB DDR3 na Xbox One).

Takođe, očigledno je da će za razliku od PS4, Xbox One na razne načine ograničavati upotrebu polovnih igara. Microsoft se nije ni potrudio da bilo šta demantuje, dok je Sony jasno i glasno poručio da igrači neće izgubiti ništa u odnosu na PS3 kad je reč o pravima koje poseduju. U svetlu toga, pitamo se koliko je zaista bitan kvalitet igara koje će biti objavljene samo za Xbox One i da li je uopšte moguće da one budu toliko bolje od ponude onih za PS4, pa da igrači budu spremni da se odreknu svojih prava i odaberu sistem koji će ih ograničavati na razne načine. Za očekivati je da su u Microsoftu šokirani nakon Sonyjevog nastupa i da će na sve načine pokušati da izvade situaciju, ali sad je možda već kasno.

 

Leave a Reply