microsoft-filmici
Software

Microsoft nagradio najkreativnije FILMiće

U kategoriji učenika osnovnih škola, prvo mesto su osvojili učenici OŠ “Branko Radičević” iz Sedlara kod Svilajnca, dok su među srednjoškolcima prvonagrađeni učenici SŠ “Svetozar Miletić” iz Novog Sada

Kompanija Microsoft nagradila je prošle subote najbolje učeničke kratke filmove i na taj način podržala kreativni razvoj i obrazovanje učenika u oblasti informacionih tehnologija. Nagrade su dodeljene u okviru takmičenja FILMić, koje su po programu takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zajednički organizovali kompanija Microsoft i Centar za razvoj nauke, tehnike i informatike.

 microsoft-filmici

Kreativnost nagrađenih učenika, ispoljena kroz digitalni medij kojim su ovladali zahvaljujući ovom takmičenju važne su u budućnosti i za njih same i za naše društvo. Kroz program  Microsofta “Partner u učenju”, mi se kao kompanija već punih devet godina trudimo da različitim aktivnostima podržimo razvoj digitalne i mulimedijalne pismenosti učenika.”  – izjavila je Katarina Milanović, menadžerka Microsoft programa “Partner u učenju”.

U kategoriji osnovnih škola, prvu nagradu su odneli brat i sestra, Milena i Milan, učenici OŠ „Branko Radičević“ iz sela Sedlare, sa filmom pod nazivom „Etno i tradicija“ koji prikazuje izgled etno kuće i plastično objašnjava čemu su služili delovi nameštaja i pokućstva. Drugu nagradu je dobio tim učenika iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bačke Palanke za prikaz zanimljivih ogleda koji se mogu izvesti na času hemije u filmu koji se zove „Reakcija zabave“, a treću nagradu su dobili učenici iz škole OŠ „Stanimir Veljković Zele” iz Bojnika za film o reciklaži „Recikliraj- okolinu animiraj“.

 

Prvonagrađena učenica Milena o pobedničkom radu kaže: “Film koji smo radili za domaći iz informatike sam proširili brat i ja kod kuće. Puno smo radili,  radujem se što smo dobili prvu nagradu!

Njihova nastavnica informatike, Tatjana Blagojević pohvalila je čitavo takmičenje ističući njegovu ulogu u primeni teoretskog znanja na konkretnim primerima:

Drago mi je da su CNTI i Microsoft napravili ovo takmičenje, jer u oblasti informatike sva takmičenja vezuju se za programiranje. U nagrađenom FILMiću, došla je do izražaja dečja kretivnost, a ne samo njihovo poznavanje rada na računaru. Na času informatike su naučili kako da rade u programu Microsoft Movie Maker, ali najvažnija je primena tog znanja.“ – zaključila je Blagojević.

U kategoriji srednjih škola, učenici su kreirali sjajne kratke društveno angažovane filmove, od kojih neki imaju i značajne umetničke potencijale. Prvonagrađeni rad pod imenom „Zaboravljeni dvorac“ govori o zapuštenoj kulturnoj baštini i delo je tima učenika iz novosadske škole SŠ „Svetozar Miletić“. Drugu nagradu dobio je tim učenika iz Druge Kragujevačke gimnazije za film sa višeslojnim filozofskim porukama pod nazivom „Artifex“, a treću nagradu je dobio film iz ŠC „Nikola Tesla“ pod nazivom „Asertivnost“ koji obrađuje problem vršnjačke komunikacije i vršnjačkog nasilja.

Kompanija Microsoft poziva sve zainteresovane ljude da ulepšaju sebi dan, utroše par minuta svog vremena i pogledaju šta nam poručuje naša omladina! Svi radovi nalaze se na web stranicihttp://filmic.cnti.info/

Leave a Reply