Software

Microsoft odgovara na optužbe oko MSE

Microsoft je odgovorio na optužbe konkurentskih kompanija vezanih za bezbedbosna rešenja, odnosno vezane za razvoj proizvoda Microsoft Security Essentials (MSE) kojeg Microsoft besplatno nudi za sve korisnike Windowsa. Prošle nedelje kompanije Panda i Trend Micro istakle su sa ponudu navedenog anti-virus alata putem automatskog preuzimanja u sklopu Microsoft Update nadogradnje, vide kao pretnju konkurentnosti.

Panda predlaže da se korisnicima, uz MSE, ponudi izbor nekoliko različitih anti-virusnih rešenja, dok se Trend Micro zalaže za to da Microsoft alat nudi putem Windows Update servisa (koji nudi nadogradnje za Office i ostale pakete), a ne Microsoft Updatea.

Međutim, iz Microsofta naglašavaju da je Microsoft Update bolji izbor jer je reč o “opt-in” servisu, odnosno uključen je samo za one korisnike koji su ga aktivirali. Isto tako su naglasili da se alat nudi samo onim korisnicima za koje Action Centar unutar Windowsa utvrdi da ne koriste nikakvo anti-virus rešenje.

Kompanije sa najpopularnijim besplatnim anti-virusnim rešenjima, AVG, Avira i Avast, zasad se nisu žalile i nisu uočile pad broja korisnika, te su naglasile da su njihova rešenje kvalitetnija kao rezultat više iskustva u tom segmentu. Microsoft je izdao MSE pre više od godine dana i u javnosti je ocenjen uglavnom pozitivno.

Leave a Reply