Software

Microsoft pod pritiskom zbog propusta

Microsoft je pod sve većim pritiskom da objavi vanrednu zakrpu za propust u Internet Exploreru koji je omogućio kineskim hakerima napad na Googleove sisteme.

Improvements of Internet Explorer 8 betaU međuvremenu vlade nekih država poput Nemačke i Francuske preporučile su svojim građanima korišćenje alternativnih web browsera. Posledica je to prošlonedeljnog Microsoftovog priznanja da  je ranjivost u Internet Exploreru 6 bila ključna za izvođenje napada na Googleove sisteme.

Ranjivost se nalazi u načinu referenciranja pokazivača, a pod određenim okolnostima postojala je mogućnost pristupa nevažećem pokazivaču nakon što je objekt na koji je pokazivao obrisan.

Prilikom pristupa obrisanom objektu napadačima je omogućeno izvršavanje proizvoljnog koda. Microsoft preporučuje korisnicima prelazak na najnoviju verziju web browsera u kom navedena ranjivost ne postoji.

Uprkos preporukama nemačke i francuske vlade neki računarski stručnjaci napominju da trenutni prelazak na alternativne web browsere može prouzrokovati probleme prilikom njihovog korišćenja za pristup pojedinim web stranicama.

Leave a Reply