Windows-XP
Software

Microsoft: Podrška za Windows XP do 2014. godine

“Još uvek koristimo Windows XP?” – ključno je pitanje za sve kompanije i preduzetnike u procesu planiranja svog poslovanja i njegovog unapređenja u skladu sa potrebama današnjice.

Windows XP, koji na svetskom tržištu veoma uspešno egzistira već više od 11 godina, više nije najkorišćeniji operativni sistem na planeti. Od prošle godine, primat je preuzeo Windows 7. Predstojeći prestanak podrške za uređaje koje pokreće Windows XP, u aprilu 2014. godine je pokrenuo mnoge debate, pre svega među poslovnim ljudima. Šta učiniti sa podacima sačuvanim na starijim tehnologijama i kako bezbedno sačuvati veoma vredne podatke?

Windows-XP

Tehnologija koja se koristi u poslovne, ali i u private svrhe, drastično se promenila tokom poslednje decenije. Nekada dominantni desktop računari, sada se nalaze rame uz rame sa laptopovima i novijim uređajima kao što su All in One, Ultrabook i tablet uređaji.

“Čuvanje podataka na CD-u ili DVD-u, danas je uveliko zamenjeno rešenjima kao što je SkyDrive, u potpunosti baziranim na Cloud platformi.  Mogućnosti za pristupanje podacima, koje su se sa pojavom Windows XP operativnog sistema i dalje vezivale uglavnom za kancelariju, danas su daleko veće. Danas zahvaljujući novim tehnologijama podacima jednako pristupamo i od kuće, iz automobila ili čak sa plaže. “- izjavio je direktor Microsofta u Srbiji, Jugoslav Pirić, i dodao da je novi Windows 8 upravo kreiran da odgovori na potrebe korisnika koje su tokom poslednje decenije evoluirale zajedno sa napretkom tehnologije.

Svetske kompanije, poput BT PLC, Emirates Airlines, Seton Hall University i Toyota Racing Development su odavno zamenile XP za Windows 7, a u ovom trenutku prelaze na novi Windows 8 koji na najbolji način zadovoljava njihove današnje potrebe.

Potvrda tendencija korisnika ka novim tehnologijama, stigla je i iz kompanije Samsung, koja je u saradnji sa Majkrosoftom razvila potpuno novu liniju proizvoda baziranu na Windows 8 operativnom sistemu pod nazivom „ATIV“ , što je obrnuto čitana latinska reč „VITA“ – život.

„Celokupna linija uređaja koju čine ATIV SMART PC, ATIV Smart PC Pro, ATIV Tab i ATIV S nudi svoju kompjutersku moć preko funkcija platforme Windows 8. Samsung i Majkrosoft će zajedno pružiti korisnicima napredno, produktivno i kreativno iskustvo i sigurni smo da će interesovanje korisnika u Srbiji biti veliko.“ – izjavio je Jasmin Klapija, Menadžer proizvoda kompanije Samsung u Srbiji povodom globalnog predstavljanja operativnog sistema Windows 8 prošle jeseni.

Novi operativni sistem danas čini daleko dostupnijim i sadržaje koji su se do pre 10 godina mogli videti samo uživo. Jedan od najboljih primera za to je i prva svetska aplikacija jednog muzeja bazirana na Windows 8 platformi, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

“Spajanjem novih tehnologija Majkrosofta i umetničkih dela iz Spomen-zbirke otvorena je nova mogućnost u pravcu promocije vrhunske nacionalne umetnosti. Nadam se da će aplikacija podstaći i neku novu publiku da dođe u Spomen-zbirku i još ponešto sazna o darodavcu, delima i umetnicima na licu mesta.” – istakla je nedavno i dr Jasna Jovanov, upravnica ove institucije.

Za sve koji nisu sigurni koje je pravo rešenje za njihovo poslovanje, Majkrosoft je pripremio dosta ponuda poput one na sajtu www.Get2Modern.com.

Leave a Reply