Software

Microsoft povlači podršku za WebGL standard

Budućnost upotrebe WebGL standarda je sada na “klimavim nogama” jer je Microsoft, zbog sigurnosnih razloga, povukao podršku za ovaj web standard. Microsoft na svom blogu pod naslovom “WebGL Considered Harmful” navodi kako pomenuti standard programerima neopravdano pruža prevelik nivo pristupa hardveru korisničkih računara.

Previše odgovornosti za sigurnost se prenosi na treće osobe što otvara veliku mogućnost za izvođenje DoS napada. U Microsoftu veruju da će WebGL postati tehnologija sa teško popravljivim ranjivostima. Istraživanje je pokrenuto nakon što je kompanija Context Information Security objavila niz nedostataka WebGL tehnologije koja je već podržana u Web browserima kao što su Chrome i Firefox.

Neprofitna organizacija Khronos koja je razvila WebGL standard snažno opovrgava Contextove tvrdnje. Portparol ove organizacije Jonathan Hirshon osvrnuo se na ranjivost koja omogućuje krađu proizvoljnih prozora za koju kaže da je uzrokovana nepravilnom implementacijom standarda u Firefoxu. Za najnovije optužbe tvrdi da su temeljene na zastarelim implementacijama tehnologije i manjkavim pretpostavkama. Više o ovoj temi možete pronaći u izveštaju V3 magazina.

One thought on “Microsoft povlači podršku za WebGL standard

  1. Nikola

    Al’ kenjaju. :)
    Sto jesnostavno ne kazu da Microsoft nema dovoljno kapaciteta da prati najnovije web standarde. Uvek kaskaju za ostalima, a hoce da budu glavni i da se sve pitaju. Nece da moze…

Leave a Reply